Oltchim a inaintat OMV Petrom o oferta pentru cumpararea rafinariei Arpechim

Data publicarii: 27-05-2011 | Afaceri



Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a anuntat vineri ca a inaintat o oferta, pe 25 mai, celei mai mari companii din Romania, OMV Petrom SA, privind cumpararea instalatiilor rafinariei Arpechim-Pitesti, in baza unui Memorandum aprobat de Guvern.

"Pe durata negocierilor, pana la transferul de proprietate, SC Oltchim SA a solicitat incheierea unui contract de inchiriere a instalatiilor rafinariei in temeiul caruia Oltchim sa poata incepe operarea acestora in cel mai scurt timp posibil", se arata intr-un comunicat al Oltchim.

Oficialii combinatului chimic spun ca acest demers are in vedere consolidarea integrarii fluxurilor tehnologice si cresterea gradului de rentabilitate a companiei.

"Incepand cu luna noiembrie 2008, Oltchim functioneaza la capacitate redusa datorita opririi activitatii de petrochimie. In acest context, a fost necesar ca societatea sa achizitioneze instalatiile aferente activitatii de petrochimie de la Arpechim- Pitesti, operatiune finalizata in ianuarie 2010", mai informeaza comunicatul.

Directorul general al combinatului, Constantin Roibu, spune ca Oltchim este un combinat care consuma anual sute de mii de tone de materii prime, iar securizarera acestora este esentiala pentru functionarea optima si fara intreruperi a instalatiilor.

Unitatea Arpechim a fost pusa in functiune in 1966 si a fost gandita ca un complex petrochimic, care urma sa functioneze alaturi de Oltchim, aceste doua platforme industriale fiind conectate prin conducte de transport al materiilor prime, precum si printr-o puternica infrastructura care asigura schimbul de produse intre cele doua  unitati. 

OMV Petrom SA a anuntat la 24 martie 2011 decizia de oprire definitiva a rafinariei Arpechim. Reprezentantii Oltchim spun ca acest eveniment ar putea avea un impact negativ asupra activitatii Oltchim, prin neasigurarea materilor prime necesare instalatiilor din petrochimie.

Situata intr-o arie industriala din sudul Romaniei, in apropierea orasului Pitesti, Arpechim are o capacitate nominala de circa 3,5 milioane tone/an. Arpechim a fost initial proiectata ca parte a unui complex petrochimic; prima instalatie a fost inaugurata in 1964, iar in 1971 rafinaria a fost integrata cu complexul petrochimic.

Instalatiile de petrochimie de la Arpechim au fost inchise din toamna lui 2008. Combinatul chimic Oltchim din Ramnicu Valcea a finalizat, la 18 decembrie 2009, negocierile cu producatorul de titei si gaze Petrom, caruia i-a achitat 13 milioane euro pentru transferul activitatilor petrochimice din cadrul Arpechim, iar datoriile istorice de 112,4 milioane lei au fost reesalonate pentru o perioada de trei ani. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: