Statutul orelor suplimentare

Data publicarii: 30-05-2011 | HR/Cariere



Conform unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in anul 2010, 66% din romani afirmau ca sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare. 

Regimul juridic al orelor suplimentare este stabilit prin Codul Muncii, care a fost actualizat de Legea nr.40/2011, incepand cu luna mai.

Regimul orelor suplimentare

Angajatorul poate solicita prestarea de ore suplimentare sub forma scrisa sau verbal. Munca suplimentara nu poate fi efectuata decat cu acordul salariatului, cu exceptia cazurilor de forta majora si a lucrarilor urgente destinate prevenirii producerii unor accidente sau inlaturarii consecintelor unui accident.

Persoanele angajate cu norma intreaga au durata normala a timpului de munca de opt ore pe zi, respectiv de 40 de ore pe saptamana. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata suplimentara, iar angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat, scrie Romania Libera

Durata maxima legala a timpului de lucru tine cont atat de orele lucrate in mod normal, cat si de orele suplimentare. Aceasta nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, insa exista si situatia in care poate fi prelungita la un numar mai mare de ore. Acest lucru se intampla daca media orelor de munca calculata pe o perioada de referinta de patru luni calendaristice nu depaseste pragul de 48 de ore pe saptamana. De asemenea, este important de stiut ca prestarea de munca suplimentara de catre tinerii in varsta de pana la 18 ani este interzisa.

Compensarea orelor suplimentare

Compensarea orelor suplimentare se realizeaza prin ore libere platite, care pot fi luate de catre angajat in urmatoarele 60 de zile de la efectuarea timpului suplimentar. In cazul in care compensarea prin ore libere nu este posibila in acest termen, se va adauga la salariul de baza un spor corespunzator de minimum 75%.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: