A fost finalizat cadrul legal pentru gazoductul Nabucco

Data publicarii: 09-06-2011 | Economie

Cadrul legal pentru gazoductul Nabucco a fost finalizat miercuri, prin semnarea in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre Nabucco Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia), informeaza compania Nabucco.

Acestea sunt acorduri bilaterale, cu caracter legal, specifice, intre companiile Nabucco (Nabucco Gas Pipeline International GmbH si subsidiarele sale nationale) si guvernul din fiecare tara de tranzit. Ele reprezinta un pas important in faza avansata de dezvoltare a gazoductului Nabucco. Principalele elemente ale Acordurilor de Sprijin sunt anuntarea unui regim reglementat de tranzit avantajos, aflat sub incidenta legilor energiei din UE si Turcia; protejarea gazoductului Nabucco fata de potentiale schimbari legislative discriminatorii; sprijin pentru actiuni legislative si administrative necesare implementarii proiectului. Ele reprezinta, de asemenea, si angajamentul fiecarui guvern in sprijinirea proiectului. 

Impreuna cu Acordul Interguvernamental, aceste acorduri sunt cerinte necesare pentru finantarea cu succes a proiectului. Ele creeaza un regim de reglementare stabil si pe termen lung, necesar grupului international de finantatori in vederea asigurarii fondurilor pentru unul dintre cele mai mari proiecte de transport al gazelor naturale la nivel mondial. "Semnarea Acordurilor de Sprijin al Proiectului reprezinta o alta etapa importanta pentru proiectul nostru si consolideaza parteneriatul cu guvernele din tarile de tranzit. Evenimentul de azi marcheaza, de asemenea, prima intalnire a Comitetului Politic Nabucco. Acesta va asigura o coordonare eficienta intre tarile de tranzit. Suntem multumiti de baza solida, unicat a proiectului si salutam sprijinul de care se bucura acesta din punct de vedere politic si financiar. Nabucco simbolizeaza viitorul cooperarii globale in domeniul energiei. Conecteaza companii, consumatori, tari si culturi, asigurand in acelasi timp diversificarea si securitatea aprovizionarii pentru multe decenii de acum incolo", a declarat Reinhard Mitschek, managing director, Nabucco Gas Pipeline International GmbH. 

La randul sau, Werner Auli, presedinte al Comitetului de Coordonare Nabucco si seful diviziei Gas & Power din cadrul OMV, a declarat ca "actionarii isi afirma angajamentul ferm pentru Gazoductul Nabucco si suntem increzatori in progresul incurajator al proiectului pana in prezent. Cererea de gaze naturale in Europa va creste considerabil in deceniul urmator iar Gazoductul Nabucco va fi metoda preferata de transport a furnizorilor de gaze din Regiunea Caspica. Negocierile cu furnizorii se deruleaza bine iar interesul fata de Nabucco creste in fiecare zi." 

Nabucco este noua punte de gaz intre Asia si Europa care va conecta, in mod direct, regiunile cele mai bogate in gaze naturale - regiunea Caspica si Orientul Mijlociu - cu pietele de consum din Europa. Gazoductul va face legatura intre granita estica a Turciei si Baumgarten in Austria - unul dintre cele mai importante terminale de gaze naturale din Europa Centrala - trecand prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Nabucco Gas Pipeline International GmbH (NIC) a fost infiintata la 24 iunie 2004 pentru a dezvolta, a construi si a opera conducta Nabucco. Cu sediul la Viena, compania activeaza pe segmentul midstream, este organizata conform principiilor de unbundling si se supune legislatiei Uniunii Europene. NIC este detinuta de actionarii Nabucco si este responsabila de dezvoltarea, constructia, operarea, negocierea si alocarea capacitatii conductei Nabucco. 

NIC va fi singura companie in contact direct cu transportatorii si va oferi o solutie one-stop-shop, operand ca o entitate comerciala independenta pe piata si actionand independent de companiile-mama. Sistemul de conducte va fi construit de companiile nationale Nabucco (NNC-urile), care sunt subsidiare ale NIC in fiecare tara de tranzit. 

Actionarii Nabucco sunt OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Fiecare actionar detine o participatie egala de 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Actionarii sunt cei responsabili de negocierea contractelor de aprovizionare cu gaze naturale. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: