Papusarii de la FP incep sa iasa la iveala

Data publicarii: 16-06-2011 | Bursa

O companie britanica despre care surse din piata spun ca este instrumentul Franklin Templeton a anuntat ieri, brusc, detinerea a 5,85% din actiunile Fondului.

Participatia include si warrant-uri emise de UniCredit Tiriac Bank, dar este echivalentul a 25% din cumpararile nete de la listare.

Franklin Templeton a preferat sa stea in umbra si a negat ca face jocurile, desi tranzactiile pe actiunile Fondului indicau asta.

O raportare care a venit surprinzator ieri in piata arata ca nu mai putin de 5,85% din actiunile Fondului Proprietatea sunt detinute de o companie financiara britanica. City of London Investment Management Company Limited  controleaza un pachet de 134,08 milioane de actiuni si un numar de 668.200 de warrant-uri, fiecare dintre acestea fiind convertibil in 1.000 de titluri, potrivit unui anunt FP transmis Bursei si preluat de Mediafax.

Analistul financiar Radu Ciofu, analist financiar, fondator si administrator al web-site-ului profitbursier.ro, a declarat ieri pentru Curierul National ca societatea britanica reprezinta vehiculul financiar despre care in piata se spunea ca ar fi fost folosit de Franklin Templeton, administratorul unic al Fondului, pentru a sustine cotatia. El a aratat ca aceasta companie financiara nu a realizat raportari graduale, desi este clar ca acumularile s-au realizat in cateva luni de zile. Ciofu considera ca entitatea respectiva a fost cumparatorul care a aparat cotatia la nivelul de 0,6 lei/actiune in primele saptamani dupa listare.

Raportarea vine sa confirme afirmatiile unor reprezentanti din piata care au declarat la inceputul anului pentru publicatia noastra ca interesul pentru actiunile FP este mai degraba simulat, iar cumpararile sunt realizate de vehicule financiare afiliate Franklin Templeton. Compania americana a negat aceasta, desi maniera de tranzactionare semnala in mod clar ca era vorba de o entitate unica ce apara cotatiile, scrie Curierul National

Este interesant ca totalul detinerilor de 806 milioane actiuni FP ale companiei City of London echivaleaza cu 25% din volumul de 3,22 miliarde titluri schimbate de la listarea Fondului si pana la raportarea companiei britanice. Desi potrivit unor surse din piata o parte din cumparari au fost realizate in piata gri, iar warrant-urile au fost emise inainte de listare, tabloul care inconjoara Fondul Proprietatea ramane acela al unei societati pe care jocurile sunt facute de un cartel restrans de companii financiare grupate in jurul Franklin Templeton si a unor consortii bancare locale.

Integral in Curierul National