Cat de sigure sunt pensiile romanilor

Data publicarii: 27-07-2011 | Finante-Banci

Cornelia Coman, seful Asociatiei pentru Pensii Private si al ING Asigurari de Viata, vorbeste despre impactul "nationalizarilor" din Ungaria si Polonia asupra credibilitatii administratorilor de fonduri. Care sunt prioritatile actuale ale industriei in viziunea noului sef al APAPR, ales in luna mai, dar si despre tendintele europene in domeniu, intr-un interviu cu Cornelia Coman, Presedinte APAPR.

PRIMM: Ce s-ar putea intreprinde la nivelul institutiilor europene pentru ca macar pe viitor sistemele de pensii private sa nu mai fie atat de vulnerabile in fata deciziei politice?

C.C.: Adoptarea pachetului de guvernanta economica, aflata pe agenda europeana in aceasta pe-rioada, are efecte potential benefice importante pentru tarile care au introdus un Pilon II privat obligatoriu finantat de la buget, precum Romania.

Cea mai importanta prevedere continuta in pachetul de gu-vernanta economica se refera la o modificare a Pactului de Stabilitate si Crestere, respectiv concesiile bugetare ce vor fi acordate acestor tari incepand cu 2012. Acestor state li se va permite sa depaseasca pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, cu anumite conditii, cate vreme depasirea reflecta costul finantarii Pilonului II. In cursul lunii iunie, Consiliul ECOFIN si Parlamentul European au finalizat negocierile politice si tehnice asupra pachetului de guvernanta, iar Consiliul European a andosat rezultatul acestor discutii, urmand ca setul legislativ sa fie aprobat in prima lectura cat de curand.

Cititi interviul integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: