BERD finanteaza industria de leasing din Republica Moldova

Data publicarii: 29-07-2011 | Finante-Banci

O linie de credit de 2 milioane de euro acordata BT Leasing pentru creditarea intreprinderilor mici si mijlocii 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda in continuare sprijin pentru dezvoltarea pietei de leasing din Republica Moldova printr-un imprumut in valoare de 2 milioane de euro acordat BT Leasing Moldova ("BTL”) pentru a asigura un flux constant de finantare pentru procurarea utilajelor si echipamentelor de catre intreprinderile mici si mijlocii (IMM).

Cu toate ca recuperarea economiei Republicii Moldova isi reia ritmul si creste cererea de finantare din partea IMM locale, volumul creditelor bancare noi pentru companii ramane limitat. Ca raspuns la aceasta cerere de finantare, BERD isi diversifica produsele de finantare disponibile pentru intreprinderile mici si mijlocii, care reprezinta aproximativ 98 la suta din economia moldoveana.

Cu imprumutul BERD, BT Leasing Moldova, subsidiara a Grupului Financiar Bancii Transilvania, va putea sa-si extinda programele de leasing pentru a satisface cererea in crestere la produsele de leasing din partea IMM locale. BTL va oferi acum leasing pentru echipamente si utilaje, acordand contracte de leasing pe termene mai indelungate pentru intreprinderile mici si mijlocii.

 "BERD sprijina strategia BTL Moldova de a-si largi portofoliul de produse si a-si extinde serviciile catre clientii din intreaga tara. Sustinand in continuare dezvoltarea pietei de leasing, vom aduce o schimbare reala pentru intreprinderile mici si mijlocii din Republica Moldova, ajutandu-le sa devina mai puternice si mai competitive”, a declarat Libor Krkoska, seful Biroului BERD in Moldova.

"Acest contract cu BERD este de importanta majora pentru BTL Moldova, reprezentand trecerea la o noua etapa de dezvoltare a companiei noastre. Avem ambitii mari si ne propunem sa  contribuim la dezvoltarea mediului de afaceri moldovean, sustinand sectorul IMM. Aceasta linie de finantare, combinata cu expertiza Grupului Financiar Banca Transilvania in domeniul produselor si serviciilor destinate companiilor mijlocii si mici, reprezinta unul dintre catalizatorii activitatii noastre viitoare”, a adaugat Adrian Balmus, directorul general al BT Leasing Moldova.

Industria de leasing din Republica Moldova ramane subdezvoltata, iar companiile de leasing se confrunta cu dificultati in asigurarea finantarii pe termen lung. Acest lucru afecteaza disponibilitatea surselor alternative de finantare pentru companiile locale, impiedicand dezvoltarea sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. 

Acest imprumut reprezinta cea de a doua investitie efectuata de BERD in sectorul de leasing din Republica Moldova in baza Acordului cadru pentru sectorul financiar din Republica Moldova in valoare de 70 de milioane de euro, aprobat in anul 2008. In cadrul primei sale tranzactii de leasing din Republica Moldova, incheiata in decembrie 2010, BERD a sprijinit compania Total Leasing, un alt operator de leasing important din Republica Moldova.

De la inceputul operatiunilor sale in Republica Moldova, BERD a investit peste 460 milioane de euro in diverse sectoare ale economiei, mobilizand suplimentar investitii de peste 320 milioane de euro.