Adio de la crestere bursiera pentru urmatorii 20 de ani!

Data publicarii: 05-09-2011 | Bursa


Un studiu al Fed-ului din San Francisco spune ca piata americana de actiuni va intra intr-un declin de doua decenii ca urmare a presiunilor demografice.

Retragerea generatiei "baby boomers" va determina vanzari pe activele de risc, fara a avea o contraparte pe masura.

Valoarea actiunilor ar urma sa fie in 2021 cu 13% sub nivelurile din 2010, iar in 2027 abia se vor intoarce catre reperele actuale.

Indicii Bursei de la New York ar urma sa traverseze in cel mai bun caz o perioada de stagnare pentru urmatoarele doua decenii, in conditiile in care tendintele demografice conduc la un raport dintre cumparatori si vanzatori defavorabil pentru preturile actiunilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat la jumatatea lunii trecute de Rezerva Federala Americana din San Francisco.

Trendul de imbatranire a generatiei perioadei de maxim spor demografic in SUA (1946-1964), cunoscuta sub denumirea "baby boomers", va imprima o tendinta descendenta si Bursei americane. Actiunile listate vor suferi pe masura ce reprezentantii generatiei respective isi schimba comportamentul si, din cumparatori neti, devin vanzatori pentru a-si finanta retragerea. Statistica arata ca acest fenomen va influenta negativ evaluarea actiunilor pentru urmatoarele doua decenii.

Concluzia Fed-ului din San Francisco are la baza analizarea evaluarii companiilor listate, prin comparatie cu principalele evolutii demografice in perioada 1954-2010. "Datele istorice indica o corelatie puternica intre distributia pe categorii de varsta a populatiei SUA si performanta Bursei", se afirma in studiul citat. Astfel, cresterea semnificativa a pietei de actiuni in anii 1980-2000 este atribuita atingerii varstei mijlocii si sporirii veniturilor reprezentantilor generatiei "baby boomers" care a avut o perioada de acumulare a activelor financiare. Urmatoarele doua decade ar trebui insa sa ne arate un proces de revers pe masura ce acestia isi vor finanta pensionarea vanzand activele achizitionate in anii trecuti, in special titlurile de equity cu un nivel ridicat de risc. Apare, in acest context, ingrijorarea ca un sell-off masiv al acestora va duce in jos valoarea actiunilor.

Cititi integral in Curierul National