Merkel, contrazisa. Membrii coalitiei nu mai vor sa ajute Grecia

Data publicarii: 15-09-2011 | International


 

Partidul Liberal (FDP) Germania, care face parte din coalitia de guvernamant, si-a exprimat cu claritate, miercuri, dezacordul fata de cancelarul Angela Merkel de a respinge posibilitatea unei intrari a Greciei in imposibilitate de plata, informeaza agentiile internationale de presa.



Secretarul general al formatiunii, Christian Lindner, si-a declarat sustinerea liderul FDP, Philipp Rosler, care este si ministru al economiei si care a evocat posibilitatea intrarii Greciei in faliment. Declaratiile lui Linder survin dupa ce, in ajun, cancelarul Merkel pledase pentru abtinerea de la speculatii privind soarta Greciei. 


'Prioritatea absoluta este evitarea intrarii Greciei in incapacitate de plata' si 'cred ca cea mai mare favoare pe care o putem face Greciei este sa nu speculam, ci sa o ajutam sa-si indeplineasca angajamentele pe care si le-a asumat', a afirmat Angela Merkel, marti, intr-un interviu acordat postului public de radio berlinez. 


Deputatul eurosceptic Frank Schaffler, membru al FDP, a strans miercuri 1200 de semnaturi pentru organizarea unui referndum in interiorul partidului asupra planurilor de ajutor europene, a declarat biroul sau pentru AFP, care precizeaza ca, pentru organizarea acestui referendum, sunt necesare 3300 de semnaturi. Deputatul Schaffler doreste ca patidul sau sa se opuna oricarui ajutor suplimenatar pentru statele din UE aflate in dificultate, sa se renunte definitiv la ideea obligatiunilor comune europene si sa se instituie o procedura de excludere din zona euro a statelor cu datoii foarte mari. 


Ministrul transporturilor, Peter Ramsauer, care este si numarul doi in CSU (ramura bavareza a Uniunii Crestin Democrate), dezaproba proiectul racumpararii datoriilor statelor prin Instrumentul European de Stabilitate Financiara (EFSF) si este de parere ca iesirea Greciei din zona euro 'nu va insemna sfarsitul lumii'. Intr-o declaratie care va aparea joi in saptamanalul Die Zeit, el a calificat dprept 'indigeste' masurile de sustinere a economiilor europene aflate in dificultate. 


Prin aceste initiative si declaratii, partidele minoritare din coalitia de guvernare (FDP si CSU) doresc sa recastige increderea alegatorilor in contextul in care ele sunt tot mai slab cotate in preferintele electorale, comeneteaza AFP. 


Pozitiei cancelarului german i s-a raliat ministrul finantelor, Wolfgang Schauble, care a reamintit ca pietele reactioneaza 'exagerat de nervos la asemenea declaratii', motiv pentru care 'nu are sens sa amplificam starea de nervozitate prin ceea ce afirmam'. 

Sursa: Agerpres.ro.