Ce se va schimba in meseria de notar

Data publicarii: 26-09-2011 | HR/Cariere

Ministerul Justitiei a pus in dezbatere publica modificarea Legii notarilor.

Acestia primesc atributii noi, cum ar fi depozitarea si lichidarea, la cererea mostenitorilor, a patrimoniului succesoral sau certificarea tombolelor.

Pe de alta parte, pot fi sanctionati cu amenzi pana la 40.000 de lei si trebuie sa-si faca asigurare de raspundere civila.

Modificarile aduse Legii notarilor le aduc acestora o serie de atributii suplimentare, dar si limitari de competente, obligativitatea constituirii unor asigurari de raspundere civila si a unor registre nationale de evidenta a actiunilor lor, precum si inregistrarea fiecarui sediu intr-un registru special al instantelor in circumscriptia in care functioneaza. Din noile norme nu sunt omise nici sanctiunile disciplinare suplimentare, de la avertisment pana la excluderea din profesie sau amenzi cuprinse intre 5.000 si 40.000 lei. La nivel national functioneaza peste 2.100 de birouri notariale in care-si desfasoara activitatea peste 2.400 de notari. 

Potrivit actului normativ supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Justitiei, incepand cu 2014, notarii publici vor fi obligati sa incheie asigurari de raspundere civila, prin Casa de  Asigurari pentru Garantarea Raspunderii Civile a notarilor publici, organizata in cadrul Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR). "Notarii publici au obligatia sa incheie contractul de asigurare inainte de inceperea activitatii. Limita minima a valorii de asigurare si nivelul primei de asigurare se stabilesc anual, de catre Consiliul Uniunii Nationale a Notarilor Publici", se arata in proiect.

In ceea ce priveste competentele, acestea sunt suplimentate cu "primirea in depozit a inscrisurilor, documentelor, sumelor de bani, hartiilor de valoare, cecurilor, a altor bunuri gasite cu ocazia inventarului", fata de "primirea in depozit a inscrisurilor si documentelor prezentate de parti", prevazuta in legea aflata in vigoare, precum si de procedura divortului.

Pe de alta parte, la cererea mostenitorilor si legatarilor, notarul public poate proceda la lichidarea patrimoniului succesoral, plata datoriilor inscrise de creditori, instrainarea activului sau partajarea si atribuirea bunurilor, potrivit acordului mostenitorilor, daca in lege nu se prevede astfel. "Procedura de lichidare a patrimoniului succesiunii se stabileste prin regulamentul de punere in aplicare a legii", se precizeaza in proiect.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: