BNR: Perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie

Data publicarii: 30-09-2011 | Economie

Perspectivele arata consolidarea procesului de dezinflatie, dar si mentinerea incertitudinilor legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate, precum si ale unor preturi volatile, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In consecinta, banca centrala va ajusta gradual conduita politicii monetare, tinand cont de aceste evolutii si in contextul aplicarii angajamentelor asumate de autoritatile din Romania in cadrul acordurilor de finantare convenite cu institutiile internationale, se arata intr-un comunicat al BNR.

Procesul de dezinflatie va continua in perioada imediat urmatoare, astfel incat rata anuala a inflatiei se va apropia de tinta stabilita, sustine BNR.

Accelerarea dezinflatiei in conditiile mentinerii ratei dobanzii de politica monetara si a unei volatilitati moderate a cursului de schimb al leului se traduce intr-o intarire a conditiilor monetare reale in sens larg, de natura sa sprijine convergenta inflatiei catre obiectivele stabilite pe termen mediu, potrivit comunicatului bancii centrale.

In conditiile unei scaderi pronuntate a preturilor volatile ale produselor alimentare si ale disiparii treptate a efectului de runda intai generat de majorarea TVA in iulie 2010, rata anuala a inflatiei a scazut pentru a treia luna consecutiv, pana la nivelul de 4,25% in luna august a.c. comparativ cu 7,93% in luna iunie. De asemenea,  rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat a coborat la nivelul de 2,92% in luna august comparativ cu 4,74% in luna iunie, se mai arata in comunicat.

Reluarea cresterii economice a continuat, dar intr-un pas incetinit, pe fondul inrautatirii apetitului global fata de risc si al perspectivelor cresterii economice la nivel mondial, precum si al sporirii incertitudinilor privind evolutia crizei datoriilor suverane din zona euro, apreciaza BNR.

Dinamic productiei industriale si a exporturilor s-a temperat, in timp ce revigorarea creditului acordat sectorului privat, in special a imprumuturilor in moneda nationala, ramane modesta. Este insa de asteptat ca tendinta de incetinire a redresarii economiei romanesti sa fie temporar contracarata in a doua parte a anului curent de performantele agriculturii, potrivit analizei bancii centrale.

"Prin asigurarea stabilitatii preturilor, concomitent cu mentinerea stabilitatii financiare, se creeaza conditiile reducerii durabile a costului creditului in lei, proces pe care BNR il incurajeaza. Reluarea durabila a cresterii economice trebuie sa aiba in vedere si stimularea economisirii in lei, de natura sa asigure sustenabilitatea deficitului extern si sa reduca treptat dependenta de finantarile externe", se precizeaza in comunicat.

In acest context, Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 6,25% pe an. Totodata, CA al BNR a hotarat gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si, respectiv, in valuta ale institutiilor de credit.

BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor si de stabilitate financiara, si pe aceasta baza o crestere economica de durata,  in contextul realizarii angajamentelor stabilite in acordurile cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale, potrivit comunicatului.

Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 2 noiembrie 2011, cand va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflatiei. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: