Nobel economie - Lucrarile laureatilor, instumente esentiale in analiza macroeconomica

Data publicarii: 11-10-2011 | Lifestyle

Lucrarile celor doi laureati ai premiului Nobel pentru stiinte economice de anul acesta au fost adoptate de cercetatori si politicieni din intreaga lume si au devenit instrumente esentiale in analiza macroeconomica, potrivit Academiei suedeze de Stiinte.

Thomas Sargent a aratat cum macroenometria poate fi folosita pentru a anliza schimbarile permanente in politica economica. Aceasta metoda poate fi aplicata pentru a studia relatiile macroeconomice, atunci cand menaje sau firme isi ajusteaza asteptarile in functie de evolutia economica.

Sargent a examinat, de exemplu, perioada de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial, cand multe tari tindeau sa implementeze politici ce favorizau cresterea inflatiei, insa au introdus in cele din urma schimbari sistematice ale politicii economice si s-au intors la o rata mai mica a inflatiei.

Christopher Sims a dezvoltat o metoda bazata pe asa-numita autoregresie vectoriala pentru a analiza cum este afectata economia de schimbarile in politica economica si alti factori. Sims si alti cercetatori au aplicat aceasta metoda pentru a examina, de exemplu, efectele unei cresteri a ratei dobanzii fixate de banca centrala. De obicei, este nevoie de unul sau doi ani pentru ca rata inflatiei sa scada, in timp ce cresterea economica scade deja treptat pe termen scurt si nu se intoarce la evolutia normala decat dupa cativa ani.

Desi Sargent si Sims si-au desfasurat cercetarea independent, contributiile lor sunt complementare din mai multe puncte de vedere. Lucrarile laureatilor din anii '70 si '80 au fost adoptate atat de cercetatori, cat si de politicieni din intreaga lume, potrivit academiei. In prezent, metodele dezvoltate de Sargent si Sims sunt instrumente esentiale in analiza macroeconomica.

Sargent si Sims au studiat relatiile de cauzalitate intre asteptari, deciziile politice si activitatea economica.

"Cum sunt  PIB-ul si inflatia afectate de o crestere temporara a ratei dobanzii sau de o scadere a taxelor? Ce se intampla daca o banca centrala face o schimbare permanenta privind tinta stabilita a inflatiei sau daca un guvern isi modifica obiectivul pentru echilibru bugetar? Laureatii de anul acesta pentru stiinte economice au dezvoltat metode de a raspunde la aceste intrebari si la multe altele privind relatia de cauzalitate intre politica economica si diferite variabile macroeconomice, precum PIB-ul, inflatia, rata somajului si investitii", a explicat Academia Suedeza de Stiinte.

Acestea sunt de obicei relatii cu dublu sens - politica afecteaza economia, dar si economia afecteaza politica, se adauga in motivatia premiului Nobel pentru economie de anul acesta. Asteptarile privind viitorul sunt principalele aspecte al acestor relatii. Asteptarile sectorului privat privind activitatea economica si politica influenteaza deciziile privind salariile, economiile si investitiile.

In paralel, deciziile economico-politice sunt influentate de asteptari in legatura cu evolutia din sectorul privat.

Metodele laureatilor pot fi aplicate pentru a identifica aceste relatii de cauzalitate si pentru a explica rolul asteptarilor. Ceea ce face posibila aprecierea efectelor unor masuri politice neasteptate, precum si a schimbarilor politice sistematice, adauga academia.

Anul trecut, Nobelul pentru economie le-a fost acordat lui Peter Diamond de la Institutul  de Tehnologie din Massachusetts, lui Dale Mortensen de la Universitatea Northwestern si lui Christopher Pissarides de la London School of Economics, pentru cercetari asupra modului in care politica afecteaza somajul.

Oficial numita "Premiul Bancii Suediei in stiinte economice in memoria lui Alfred Nobel", distinctia este decernata din 1969 si finantata de Banca Centrala suedeza, cu un cec de zece milioane de coroane (970.000 de euro), ca celelalte premii Nobel. 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: