Cu ce probleme se lupta pensiile private?

Data publicarii: 26-10-2011 | Finante-Banci

  • Acestea au avut pana acum performante bune, cu un randament anual de 12% pe Pilonul II, pana la active de 5,8 mld. lei
  • Totusi, sistemul are nevoie de o accelerare a cresterii contributiei, care va fi anul viitor la un nivel de 3,5%, fata de 3% acum
  • De asemenea, este necesara integrarea structurilor militarizate in Pilonul II si revigorarea Pilonului III

Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Cornelia Coman, a declarat, ieri, ca fondurile de pensii private obligatorii si facultative au inregistrat, de la infiintare, un randament mediu anualizat de 12,1%, respectiv 7,4%, depasind rata medie anuala a inflatiei. Primele contributii la fondurile de pensii private obligatorii (n.r. - Pilonul II) au fost virate in mai 2008, iar fondurile de pensii facultative au fost lansate in mai 2007. 

"Cele doua categorii de fonduri au inregistrat o performanta investitionala solida pe timpul crizei financiare. Randamentul mediu anualizat, de la lansare si pana in prezent, a fost de 12,1% pentru Pilonul II, fata de o inflatie medie anuala de 5,3%, si de 7,4% pentru Pilonul III, comparativ cu o inflatie medie anuala de 6,1%", a spus Coman. Aceasta a precizat ca fondurile de pe Pilonul II au obtinut un profit de 635 milioane lei, in conditiile in care sumele virate drept contributii au insumat 5,16 miliarde lei, iar activele nete ating 5,8 miliarde lei. Totodata, la fondurile de pensii aferente Pilonului II contribuie 5,4 milioane de persoane.

Pe termen scurt se are in vedere integrarea structurilor militarizate in Pilonul II si revigorarea Pilonului III prin extinderea deductibilitatii fiscale. Cel mai important, insa, este a  accelera contributia virata fondurilor obligatorii pentru a prinde din urma calendarul initial, in pofida constrangerilor bugetare, printr-o  crestere cu 1%/an in loc de 0,5%/an. 

De asemenea, a spus Coman, se are in vedere o eficientizare legislativa pentru a reduce costurile operationale ale sistemului si a-i imbunatati eficienta.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: