Tradeville: Perspectivele companiilor de pe ATS dupa raportarile financiare trimestriale

Data publicarii: 17-11-2011 | Bursa

E.ON, Deutsche Telekom si Bayer ofera un randament al dividendului superior celui de 1.70% oferit de titlurile de stat germane cu o maturitate de 10 ani, iar adidas si SAP prezinta un nivel apropiat acestuia, potrivit notelor de actualizare a evaluarii companiilor realizate de analistii Tradeville dupa publicarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea.  "Un dividend mare reprezinta un avantaj pentru investitorul pe termen lung pentru ca in perioadele de scadere a pietei, ii permite sa reinvesteasca la preturi mai mici si sa recupereze astfel mai repede pierderile”, precizeaza analistii Tradeville.

adidas

Actiunea adidas ramane subevaluata fata de principalii competitori in ceea ce priveste multipli P/E, P/BV si P/S, potrivit raportului de analiza efectuat dupa publicarea rezultatelor financiare aferente trimestrului al treilea din 2011. Cel mai scazut pret orientativ obtinut prin raportarea la cei trei multipli este de 276.97 lei/actiune. 

"Rezultatele financiare anuntate de adidas pentru primele noua luni ale anului au depasit estimarile companiei si ale pietei, motiv pentru care managementul grupului adidas a majorat tintele privind veniturile si profitul net pentru anul curent”, se arata in raportul analistior Tradeville. Astfel, veniturile vor creste cu 12% fata de 2010 (fata de estimarea anterioara de +10%), in timp ce profitul net pe actiune este estimat sa fie cu 16% mai mare, 3.15 euro/actiune fata de 3.10 euro/actiune cat era estimat anterior (in 2010 EPS a fost 2.71 euro/actiune). Analistii chestionati de Reuters sunt mai optimisti, consensul acestora indicand o crestere cu 20% a EPS pentru 2011. Cifra de afaceri a crescut in primele noua luni ale anului cu 11.3% fata de 2010, in special datorita ritmului accelerat de crestere din America Latina (+10.8%) si din China (24.9%), in timp ce profitul net a fost cu 16.4% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut.

E.ON

Rezultatele reevaluarii E.ON dupa publicarea datelor financiare realizate in trimestrul al treilea indica faptul ca actiunea este in continuare subevaluata fata de media sectorului de activitate in functie de multiplii P/BV, P/S si EV/EBITDA, in ciuda contextului nefavorabil prin care trece compania. "Trimestrul al III - lea a fost o perioada dificila pentru E.ON: masurile guvernului german de a renunta la energia nucleara care au condus la inchiderea unor centrale nucleare, impunerea taxei nucleare, micsorarea marjelor de profitabilitate din comercializarea gazelor naturale, precum si contextul macroeconomic dificil au pus presiune asupra rezultatelor financiare ale companiei si asupra cotatiei E.ON care a scazut cu 16.49% in perioada iulie - septembrie”, se precizeaza in raportul Tradeville.

In ciuda cresterii vanzarilor de electricitate si de gaze naturale cu 20%, respectiv cu 30% ,indicatorii care masoara profitabilitatea operationala au scazut cu 53% (EBIT ajustat, indicator calculat de companie), iar profitul net s-a micsorat cu 70%. Din cauza mediului economic nefavorabil, compania si-a modificat in scadere estimarile privind profitul net din 2011, acesta fiind previzionat intre 2.1 mld euro si 2.6 mld euro, cu aproape 70% mai mic decat anul trecut. Indicatorul EBITDA ajustat este estimat intre 9.1 si 9.8 mld euro, in scadere fata de asteptarile de la inceputul anului care relevau un nivel intre 11.2 si 11.9 mld euro.

Bayer

Actualizarea evaluarii pe baza multiplilor ulterioara raportarii aferente trimestrului al treilea ne-a condus la un pret teoretic calculat pe baza multiplului P/E de 19 mai mic decat cel anterior, insa compania se tranzactioneaza in continuare la multipli P/S de 1.05 si P/BV de 2.02 sub media sectorului. "Pana la sfarsitul anului compania are posibilitatea realizarii propriilor estimari, facute publice in luna aprilie 201,1 privind vanzarile (36-37 mld euro) si depasirii cu 5-10% a celor privind profitul net”, considera analistii Tradeville. Veniturile raportate, de 8.67 mld euro, au fost in linie cu asteptarile pietei, insa profitul net, de 642 mil euro, a crescut de 2.3 ori comparativ cu T3 2010 si a depasit aceste asteptari.

Deutsche Telekom

"Actualizand analiza pe baza multiplilor din raportul nostru anterior, pretul teoretic obtinut de 11.06 EUR indica o subevaluare, fara a tine cont de incertitudinea afacerii TM-USA”, se precizeaza in raportul Tradeville. Veniturile raportate pentru aceasta perioada (43,742 mil. EUR inclusiv T-Mobile USA si 32,788 mil. EUR excluzand subsidiara americana) sunt usor sub estimarile pietei, aducand rezultatul pe primele 9 luni la 74% din asteptarile pietei pentru anul 2011 de 44,312.62 mil. EUR. Analistii Tradeville considera ca este foarte posibil ca vanzarile anuale ale Deutsche Telekom sa satisfaca asteptarile pietei, insa putin probabil ca ele sa fie intrecute, avand in vedere rezultatele publicate de companie dupa primele noua luni si luand in considerare faptul ca in ultimii patru ani veniturile din T4 au reprezentat circa 25% din veniturile anului.

SAP

Veniturile raportate pentru T3 sunt in linie cu estimarile publice ale firmei (3,409 mil. EUR) aducand rezultatul pe primele 9 luni la 69.4% din asteptarile pietei pentru anul 2011 de 14,019 mil. EUR. "Avand in vedere ca profitul la noua luni de 2,241 mil. EUR disponibil actionarilor ordinari reprezinta circa 70.5% din asteptarile pietei putem conchide ca, excluzand eventuale evenimente neasteptate, si profitul SAP pe anul 2011 ar trebui sa se afle in linie cu asteptarile”, subliniaza analistii Tradeville. Reputata firma de analiza Gartner Inc. a publicat recent un raport deosebit de favorabil pentru SAP. Conform Reuters, si analistii Morgan Stanley au oferit o nota "de varf” SAP incluzand-o intr-un top al primelor 20 de afaceri sustenabile din lume (pe orizontul 2015). Totusi, actualizand analiza pe baza multiplilor din raportul nostru anterior, pretul teoretic obtinut (39.98 EUR) indica o usoara supra-evaluare daca nu tinem cont de caracteristicile deosebite ale SAP pentru care, de obicei, investitorii platesc prime).

Ultimele stiri pe BankNews.ro: