CITR: Finantarea activitatii- o provocare pentru companiile in insolventa

Data publicarii: Astazi, 29-11-2011 | Afaceri


  • -In prezent, in Romania, finantarea planurilor de reorganizare se bazeaza fie pe infuzie de capital din partea actionarilor/asociatilor, fie pe esalonari pe e o perioada mai indelungata decat cei trei ani de implementare a unui plan de reorganizare-
  • -Bancile, creditori principali in peste 80-90% dintre procedurile de insolventa, au trecut de la solicitarea de a se valorifica bunurile societatii debitoare cat mai repede, prin procedura de faliment, la acceptarea si negocierea unor solutii de salvare a companiilor care au sanse de redresare-

Casa de Insolventa Transilvania anunta ca, in ceea ce priveste abordarea insolventei,  bancile au trecut de la solicitarea de a se valorifica bunurile societatii debitoare cat mai repede, prin procedura de faliment, la acceptarea si negocierea unor solutii de salvare a societatilor care au sanse de redresare, prin reorganizarea activitatii. Totusi, potrivit CITR, in  prezent, o companie care doreste implementarea unui plan de reorganizare nu are foarte multe sanse de a obtine o finantare a acestui plan decat in cazuri izolate. Acest lucru se intampla pentru ca bancile cer instituirea de garantii suplimentare, ceea ce nu prea este posibil in conditiile in care, de obicei, toate bunurile societatii in insolventa sunt deja garantate.

Astfel, in cele mai multe cazuri, finantarea unui plan de reorganizare se bazeaza fie pe infuzie de capital din partea actionarilor/asociatilor, fie pe o esalonare a datoriei creditorului bancar pe o perioada mai indelungata decat cei trei ani de implementare a unui plan de reorganizare. Potrivit reprezentantilor CITR, o solutie ce ar trebui avuta in vedere de catre creditorii bancari in aceasta perioada este elaborarea unor pachete de finantare pentru societatile aflate in procedura reorganizarii judiciare.

"In general, creditorii bancari sunt deschisi in ceea ce priveste reorganizarea societatilor aflate in procedura insolventei, chiar daca au creante garantate si ar recupera  in caz de faliment sumele respective cu prioritate fata de ceilalti creditori. Unul din motivele pentru care creditorilor bancari sprijina reorganizarea este faptul ca garantiile constituite nu mai acopera creanta aferenta finantarii acordate, din cauza devalorizarii proprietatilor in conditiile actuale de piata. Un alt motiv este pastrarea unui client, care sa achite in continuare dobanzile curente plus datoria din planul de reorganizare, chiar daca esalonat pe perioada implementarii unui plan de reorganizare” a declarat Radu Lotrean, Managing Partner Casa de Insolventa Transilvania.

Atitudinea bancilor este influentata si  de faptul ca vanzarea activelor in aceasta perioada este foarte dificila, iar cand totusi se realizeaza, pretul obtinut este unul foarte mic fata de valoarea activului, si de multe ori chiar sub valoarea de lichidare stabilita de evaluatori. 

"Reorganizarea, pe de alta parte, ofera creditorilor sansa de a vinde un activ in stare de functionare, practic o afacere, si nu doar un imobil sau utilaje etc., totodata fara a fi limitat in timp.  Creditorii pot astepta cumparatorul care sa ofere pretul dorit in timp ce afacerea genereaza la randul ei profit. Astfel, se obtine un pret mai mare decat in cazul falimentului, ceea ce este in interesul creditorilor, inclusiv al celor bancari, ” adauga Vasile Godinca-Herlea, Senior Partner Casa de Insolventa Transilvania.

Asadar, potrivit CITR, motivele pentru care creditorii bancari aleg optiunea reorganizari in defavoarea falimentului sunt urmatoarele:

  • Scaderea valorii proprietatilor aflate in garantie;
  • Mentinerea unui client pe perioada reorganizarii si dupa iesirea din reorganizare;
  • Achitarea dobanzilor curente;
  • Prelungirea termenului in care vor fi evantual valorificate anumite active, in speranta unui reviriment al pietei.

Decizia creditorilor bancari de a aproba un plan de reorganizare, potrivit CITR,  este influentata foarte mult de masurile care urmeaza a fi implementate o data cu aprobarea/confirmarea planului, si anume: care este creanta pe care acesti creditori o vor recupera, cand se vor face platile, daca se modifica sau nu managementul societatii etc. In general, conform reprezentantilor CITR, daca un plan este viabil economic, acesta este aprobat de catre creditorii bancari, insa nu pot fi ignorate si prevederile care privesc cuantumul distribuirilor ce va fi facuta acestui tip de creditori, precum si termenele cand acestea se vor realiza.

"In cadrul procedurilor de reorganizare de pana acum, creditorii bancari au avut un rol destul de activ in proceduri. Astfel, in cadrul comitetelor si adunarilor de creditori,  acestia formuleaza recomandari societatii debitoare cu privire la activitatea curenta, masurile de redresare/eficientizare a acesteia. Totodata, in masura in care este necesara schimbarea managementului unei societati, acestia pot face propuneri cu privire la persoanele care urmeaza a fi desemnate, sau pot solicita ridicarea dreptului de administrare a societatii daca aceasta genereaza pierderi” a mai declarat Vasile Godinca-Herlea, Senior Partner Casa de Insolventa Transilvania.


Despre CASA DE INSOLVENTA TRANSILVANIA

CITR este cea mai importanta casa de insolventa din Romania, reprezentand un liant intre debitoare si ceilalti participanti in procedura (institutii publice, creditori bugetari, banci si furnizori de utilitati sau de alte materii prime). Compania detine birouri in Bucuresti, Cluj, Alba Iulia, Arad, Brasov, Iasi, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Timisoara din portofoliul companiei facand parte nume importante precum Leonardo, Flanco, Diverta, Tiago Malls, Boom, Fortus Iasi, etc. CITR a gestionat pana in prezent un numar aproximativ de 500 de dosare de insolventa sau lichidare voluntara, la nivelul intregii tari.