Guvernul a avizat cadrul ce permite infiintarea bancii-punte

Data publicarii: 23-01-2012 | Finante-Banci

Astfel, se vor prelua activele si pasivele unei institutii de credit amenintate de faliment si va fi asigurata continuarea serviciilor bancare si plata creditorilor.

Guvernul a avizat cadrul legal ce permite infiintarea unei banci-punte, care va prelua activele si pasivele unei institutii de credit amenintate de faliment si va asigura astfel continuarea serviciilor bancare si plata creditorilor, argumentand decizia prin riscurile existente in sistemul financiar. In prezent, Banca Nationala a Romaniei (BNR) are posibilitatea sa instituie administrarea speciala asupra unei banci cu probleme financiare sau sa aprobe preluarea de active cu asumarea de pasive de catre o alta banca apreciata ca avand o situatie financiara solida. In baza noului cadru legal, daca se constata sau este previzibila o deteriorare semnificativa a indicatorilor prudentiali si de performanta financiara a unei institutii de credit, daca banca inregistreaza o criza de lichiditate ce poate afecta interesele deponentilor sau altor creditori sau daca fondurile proprii ale acesteia nu depasesc 75% din nivelul minim al cerintelor de capital, Banca Nationala a Romaniei va dispune transferul total sau partial de active si pasive inclusiv catre o banca-punte.

Banca-punte va fi unul dintre cele trei instrumente pe care banca centrala le va putea aplica in cazul in care o institutie de credit amenintata de faliment va fi considerata ca avand un risc sistemic, adica o eventuala cadere a institutiei de credit va afecta semnificativ si alte banci. Inainte de constituirea bancii-punte, BNR are optiunea de a aproba preluarea de active cu asumarea de active sau introducerea Fondului de Garantare a Depozitelor in actionariatul bancii falimentare, concomitent cu suspendarea dreptului de vot al celorlalti actionari.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: