Actiunile ELMA ar putea ajunge intr-un an la 0.349 lei
Data publicarii: 24-01-2012 | Bursa
Pretul tinta al actiunilor Electromagnetica SA (ELMA) pentru un orizont de timp de 12 luni este estimat la 0.349 lei/titlu, in urma aplicarii metodei de actualizare a fluxurilor de trezorerie vitoare disponibile actionarilor ordinari (FCFE), potrivit raportului realizat de Departamentul de analiza din cadrul S.S.I.F. Tradeville S.A.
"Daca acceptam ca anul 2012 va fi inceputul unui reviriment economic in tara noastra putem spune ca, pentru investitorii potentiali, contextul sectorial este unul propice. Acesta este motivul pentru care, desi ne asteptam ca cel putin in urmatoarele cateva luni actiunile ELMA sa se afle in continuare sub presiune, sustinem o tinta de pret in crestere fata de valorile actuale”, se arata in raportul de analiza.
Pentru urmatorii ani, planurile de dezvoltare a companiei vorbesc de dezvoltarea unor capacitati de producere a energiei verzi printr-un lant de micro-hidrocentrale (aflate deja in functiune) si de extinderea activitatilor incepute pe piata corpurilor de iluminat de ultima generatie, cu tehnologie LED.
"Este de remarcat ca Electromagnetica a realizat unele investitii si detine anumite capacitati de cercetare-dezvoltare si productie care i-ar putea permite, pe viitor, sa se reinventeze. Desi nu ne asteptam ca acest lucru sa se intample in viitorul previzibil, trebuie mentionat ca din 2010 compania proiecteaza si realizeaza corpuri de iluminare ecologice pe tehnologie LED. De asemenea, Electromagnetica a reusit sa achizitioneze si sa dezvolte un numar de 10 micro-hidorcentrale care au, in prezent, o putere instalata de circa 4.7 MW si care, odata ridicata suspendarea primita de Romania din partea ONU, vor produce si venituri suplimentare ca urmare a primirii si valorificarii de certificate verzi”, se mai precizeaza in raport.
Electromagnetica SA a fost infiintata in 1930 pentru producerea echipamentelor electrice si de telecomunicatii, ea extinzandu-si ulterior activitatea la fabricarea contoarelor electrice, a aparatelor de masura, a echipamentelor pentru automatizarea cailor ferate, a sculelor si matritelor, a pieselor auto si chiar a echipamentelor de uz militar. O data cu declinul telefoniei fixe, compania a trebuit sa se reinventeze si a reusit sa gaseasca o nisa de piata in comertul cu energie electrica pe piata concurentiala nationala. De asemenea, pentru a isi valorifica activele imobiliare importante care au ramas neutilizate in urma scaderii volumului productiei industriale, compania a ales sa le inchirieze catre terti. "In prezent, activitatea de furnizare a energiei electrice detine o cota de peste 85% din cifra de afaceri a Electromagnetica si, ca atare, consideram societatea ca facand parte din sectorul Utilitati - Electric al clasificarii Reuters”, considera analistii Tradeville.
"Clasificarea sectoriala de mai sus poate fi insa una inselatoare, avand in vedere ca sectorul este unul defensiv, iar faptul ca actunile ELMA au un coeficient beta, calculat pe ultimii 5 ani, subunitar (0.74) nu face decat sa intareasca aceasta confuzie. Totusi, daca avem in vedere faptul ca energia electrica poate fi asimilata unui bun fungibil a carui utilitate creste in perioadele de expansiune economica si scade in recesiuni, comportamentul afacerilor "traderilor” de energie este unul pro-ciclic. Pentru acest motiv, conform teoriei rotatiei sectoriale, actiunile companiilor din acest segment de industrie tind sa fie subevaluate (si deci la valori relative optime pentru investitii pe termen mediu si lung) in prima parte a perioadei de expansiune economica”, se explica in raportul Tradeville.
Atingerea pretului tinta de 0.349 lei/titlu depinde de o serie de factori, dintre ei remarcandu-se riscul de resurse umane, riscul de piata, riscul operational si starea de ansamblu a economiei si a pietelor de capital. Astfel, in opinia autorului, desi o investitie in actiuni ELMA in acest moment are potentialul de a produce un randament insemnat, ea comporta si importante riscuri care o fac potrivita doar investitorilor cu un profil de risc peste medie.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri