Leul - intre puterea BNR si implicarea internationala a FMI

Data publicarii: 28-02-2012 | Finante-Banci

Leul a depasit saptamana trecuta nivelul de 4,36, ajungand in tranzactiile interbancare aproape de 4,37 lei pentru 1 Euro. In scenariul unei rezolvari dezordonate a situatiei din Grecia : maximul istoric de 4,4 lei pentru 1 Euro ar putea fi depasit. In scenariul optimist : FMI intervine masiv in criza datoriei suverane in Europa, utilizand resursele statelor emergente, iar pietele financiare internationale se calmeaza ;  leul ajunge din nou la nivelul de 4,3. Pe un orizont mediu de timp, nivelul de  4,33 ar fi primul palier relevant pentru o eventuale intarire a leului.

Leul a inregistrat un episod de depreciere fata de Euro saptamana trecuta, depasind atat in tranzactiile interbancare, cat si la cursul BNR pragul de 4,36 lei pentru 1 Euro. « Pietele au luat in considerare atat o perspectiva mai rezervata asupra economiei locale in acest an, cat si posibilitatea ca economiile din Vest sa aiba un an mai slab, afectand cererea de exporturi din partea tarilor din Europa Centrala si de Est. Indicatorii de activitate in sectorul de productie si cel al serviciilor la nivelul zonei Euro sugereaza o recesiune, care speram sa fie destul de blanda», a aratat Claudiu Cazacu, analist-sef al sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. 

Desi in ansamblul anului 2011, PIB-ul Romaniei a crescut apreciabil, cu 2,5%, in trimestrul al IV-lea acesta s-a contractat cu 0,2% fata de trimestrul anterior, iar Comisia Europeana a devenit mai prudenta, coborand intervalul asteptat de crestere economica in 2012 cu o jumatate de punct procentual, respectiv la 1,6%. Pentru zona Euro in ansamblu, recesiunea ar urma sa duca la o scadere a PIB-ului de 0,3%, in opinia expertilor CE. Deficitul de cont curent al Romaniei a marcat o crestere de 3% in 2011 fata de 2010, iar investitiile directe ale nerezidentilor au ajuns la cel mai coborat nivel din ultimii 9 ani (desi la finele anului trecut s-au inregistrat cateva investitii notabile). Totusi, leul pare a-si pastra pe termen scurt echilibrul relativ, tranzactionandu-se intre 4,33 si 4,37 lei pentru 1 Euro, interval ce echivaleaza cu o volatilitate de sub 1%. Dobanda de referinta in Romania a coborat la 5,5% in februarie, dar reprezinta in continuare un motiv de atractie pentru plasamentele speculative in conditii de relativ calm pe pietele globale, comparativ cu zona Euro, de exemplu, unde dobanda de referinta este de 1%.

Acordul la care s-a ajuns in privinta Greciei reprezinta un pas important in stabilizarea pietelor, dar nu neaparat si sfarsitul dramei grecesti si a ingrijorarii europene. Pietele au cunoscut o perioada de calm relativ dupa acordul de eliberare a celui de-al doilea pachet pentru Grecia si de acceptare a pierderilor de catre creditorii privati, Euro reusind aprecieri semnificative pe pietele valutare, in special in fata dolarului american si a yenului japonez. "Este interesant faptul ca leul nu a beneficiat semnificativ de pe urma acestui optimism : este nevoie de timp si de un sprijin masiv si asumat direct de catre FMI in criza datoriilor suverane- utilizand resursele statelor emergente- pentru a aduce un val de incredere durabila in piete, iar in acest scenariu, leul s-ar putea aprecia spre nivelul de 4,3. Pe un orizont mai scurt de timp, nivelul de suport de la 4,33 ar fi primul palier relevant pentru o eventuale intarire a leului. Instituirea unei tendinte solide de apreciere a Leului s-ar putea face insa abia dupa ce nivelul de 4,3 ar fi depasit, catre 4,2, intr-o miscare descendenta», a precizat Claudiu Cazacu. 

Efectul celei de-a doua oferte de imprumuturi pe trei ani, in cantitati nelimitate, de catre BCE, care urmeaza sa se desfasoare miercuri, este de asteptat sa fie unul pozitiv. Stabilitatea din prezent, care tine si de interventia BCE prin furnizarea de lichiditate, nu trebuie insa luata ca fiind garantata. « Exista inca multe evenimente de risc care ar putea duce la o dezvoltare dezordonata a situatiei din Grecia. Pentru a accepta o contributie mai importanta a FMI la criza datoriei suverane in Europa, G20 a solicitat intai o asumare a unor responsabilitati financiare mai mari din partea Europei insesi, iar un refuz din partea Germaniei de a permite extinderea capacitatii totale a fondurilor de urgenta ar afecta increderea. Performantele economiei Greciei si, mai ales, Italiei vor determina dinamica pietelor : daca Italia pierde sprijinul investitorilor, criza europeana capata o noua dimensiune, ducand la o aversiune la risc pronuntata, iar leul va fi cu siguranta influentat. Depasirea nivelului de 4,37 al EUR/RON spre 4,38 ar fi un prim semnal de alerta pentru curs. In aceasta ipoteza, nivelul de 4,40 atins in iunie 2010- maximul istoric- ar putea reprezenta <> in calea cumparatorilor de Euro (si vanzatorilor de lei), cu toate interventiile pe care BNR le-ar putea avea pentru a sprijini moneda nationala (asa cum a mai sustinut-o uneori si in trecut…)», a aratat Claudiu Cazacu.

Despre X- Trade Brokers DM SA

X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002. In prezent, compania are sucursale in 19 tari din Europa, Asia si America Centrala, fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil din fiecare tara in care isi desfasoara activitatea. Sucursalele au identitati juridice distincte si se supun legislatiilor fiecarei tari. Fondurile clientilor sunt separate de fondurile companiei, decontarile tranzactiilor se realizeaza in fiecare tara in care compania are sucursale.

X-Trade Brokers cotizeaza la mai multe fonduri de compensare a investitorilor si se supune tuturor cerintelor de adecvare a capitalurilor si procedurilor de gestionare a fondurilor clientilor conform MIFID.

X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si ca formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport instrumente tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), monetare, de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri). 

X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice). XTB detine platforme de tranzactionare on-line de ultima tehnologie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent  la conturile de investitii.

La nivel european, X-Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 25 miliarde Euro (in marja). 

Incepand cu anul 2010, XTB este partener corporate in Formula 1 al Vodafone McLaren Mercedes.

Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizatǎ de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). Pana in prezent, X-Trade Brokers Romania a educat mai mult de 16.000 de persoane prin programele educationale pe care le desfasoara pe teritoriul tarii. 

Volumele lunare de tranzactionare in Romania ating acum 1 miliard de euro (in marja).  

Pentru mai multe informatii vǎ invitǎm sǎ vizitati www.xtb.ro