Aberatii pe piata informatiilor financiar-bancare
Data publicarii: 07-10-2006
Asadar, in respectivele informatii furnizate de respectivul site si preluate de ziare se spune, printre alte aberatii: "creditul imobiliar poate fi acordat fara a solicita imprumutatului un avans minim obligatoriu din pretul de achizitie al imobilului".
In realitate, conform normelor BNR actualizate in acest an, dar de care "analistii" in credite n-au auzit sau mai degraba nu vor sa auda, intrucat au fost informati chiar de noi, atat creditele denumite ipotecare cat si cele cu denumirea credite imobiliare, sunt credite pentru investitii imobiliare, asadar a caror destinatie este cumpararea sau construirea unei locuinte. Iar pentru creditele imobiliare, toate bancile sunt obligate sa solicite imprumutatului un avans de minim 25% din valoarea locuintei.
"Analistul" nostru a dat ca exemplu de credit pentru care n-ai avea nevoie de avans, un credit imobiliar al Finansbank, care este in realitate tot un credit imobiliar, asadar este obligatoriu avansul, dupa cum se spune chiar in pliantul de prezentare a produsului (dar cine "sa studieze" ofertele bancilor?).
Diferenta fata de alte credite este aceea ca se acorda la pachet cu un credit de nevoi personale, bani ce pot fi folositi apoi pentru acoperirea unei parti date ca avans. Asadar, impreuna cu creditul suplimentar, finantarea nevoilor legate de o casa ajunge la 95%.
Alte banci acorda separat de creditul imobiliar inca un credit, de nevoi personale, bani utilizati de obicei tocmai pentru a rambursa acel avans obligatoriu, bani pe care solicitantul creditului imobiliar a trebuit fie sa-i depuna la banca, fie sa faca dovada platii lor catre vanzatorul locuintei.
Un tip de credit pentru care intr-adevar nu ai nevoie de avans si care poate fi folosit pentru cumpararea unei case este creditul de nevoi personale cu garantie imobiliara, care a inceput sa se acorde ca alternativa la creditul imobiliar, tocmai din cauza impedimentului creat de avansul obligatoriu.
Precizare:
Ghiseului Bancar nu-i sta in fire sa polemizeze sau sa critice productiile colegilor sau ale concurentei (fiecare gresim intr-o masura sau alta), insa am tinut sa luam aceasta pozitie pentru ca aberatiile publicate in cateva ziare nationale, precum Romania Libera sau Cotidianul, ni s-au parut grozave, iar cititorii si potentialii clienti ai bancilor trebuie informati corect.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri