Mica evaziune imobiliara

Data publicarii: 02-04-2012 | Imobiliare

Prevederile arbitrare ale Codului Fiscal privitoare la impozitele locale sunt folosite de micii intreprinzatori pentru a fenta bugetele primariilor.

 Persoanele fizice care detin imobile cu destinatie comer-cia-la pot plati impozite locale de pana la cateva zeci de ori mai mici decat daca imobilul ar fi in proprietatea unei firme. Fie ca e vorba de cladiri de birouri, de spatii comerciale sau industriale sau de depozite, discrepanta dintre impozitul platit de proprietarul persoana fizica si cel achitat de persoana juridica se mentine, desi e evident ca in ambele situa-tii el reprezinta un activ folosit la obtinerea de profit.

Codul Fiscal stabileste moda-litati diferite de calcul al impozitului pe cladiri datorat bugetelor locale, iar aceasta explicatia situatiei paradoxale. In cazul per-soanelor fizice impozitul este 0,1% din valoarea impozabila a cladirii. In functie de materialul de constructie si de dotarea cladirii cu instalatii valoarea impozabila e cuprinsa intre 45 si 669 lei pe metru patrat. Valoarea impozabila se ajusteaza cu un coeficient ce tine de rangul localitatii si de zona in care este amplasata cladirea. Valoarea coeficientului este cuprinsa intre 0,9 si 2,6. Ca urmare, o persoana fizica ce a ridicat si apoi inchiria-za o cladire de birouri in centrul Capitalei va avea de plata un impozit de 1,73 lei pe fiecare metru patrat. Daca imobilul de birouri a fost construit si e inchiriat de o firma situatia se schimba. In acest caz, impozitul variaza intre 0,25 si 1,50% din valoarea de inventar a cladirii. La 4.000 de lei valoarea de inventar a metrului patrat in contabilitate, pe acesta trebuie platit un impozit de 60 de lei pe metru patrat, adica de 30 de ori mai mult.

Diferentele pot aduce anual pierderi de cateva zeci de milioane de lei bugetelor locale.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: