Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Rosia Montana ramane valabil
Data publicarii: 19-04-2012 | Mediu
Certificatul de urbanism al proiectului minier de la Rosia Montana ramane valabil, dupa ce Tribunalul Cluj a validat documentul, respingand in acelasi timp actiunea de anulare a acestuia inaintata de catre Asociatia Aurarilor Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu /CIDRM/, se arata intr-un comunicat de presa, remis, miercuri, AGERPRES, de Rosia Montana Gold Corporation /RMGC/.
Potrivit sursei citate, Tribunalul Cluj a validat, marti, Certificatul de Urbanism nr. 87/2010 si a respins actiunea unor ONG-uri de anulare a documentului emis pentru proiectul minier propus de RMGC.
'In decembrie anul trecut, Tribunalul Bucuresti a respins o actiune similara formulata de Greenpeace si Centrul de Resurse Juridice. Mai mult, in luna mai 2011, Curtea de Apel Bucuresti a respins, in mod definitiv si irevocabil, cererea de suspendare a certificatului de urbanism nr. 87/2010 emis catre RMGC', se mentioneaza in comunicatul citat.
Validarea certificatului de urbanism se face pentru a patra oara in ultimii doi ani, atat de catre instantele din Bucuresti, cat si de cele din Cluj.
'Decizia de astazi reprezinta o noua victorie pentru comunitatea locala, pe drumul catre un viitor mai bun si catre miile de locuri de munca atat de necesare in acea zona. In ultimii ani, RMGC a castigat 15 procese importante, majoritatea initiate de cateva ONG-uri, care lupta impotriva crearii de locuri de munca si impotriva dezvoltarii economice. Progresele majore facute in evaluarea proiectului minier ne dau sperante ca ne indreptam spre o rezolutie cat mai rapida, care va avantaja comunitatea locala, patrimoniul si dezvoltarea durabila a zonei Rosia Montana', a declarat Dragos Tanase, director general al RMGC.
Conform datelor companiei investitoare, care citeaza estimarile din 2010 ale specialistilor britanici de la Oxford Policy Management, la un pret al aurului de 900 de dolari/uncie, proiectul minier de la Rosia Montana aduce peste patru miliarde de dolari in economia Romaniei, ceea ce va duce la o contributie totala potentiala la PIB-ul Romaniei de 19 miliarde dolari incluzand efectele de multiplicare. In prezent, pretul aurului este de aproximativ 1.600 dolari/uncie. Proiectul minier de la Rosia Montana va genera mii de locuri de munca, respectand legislatia de mediu din Romania si Uniunea Europeana si contribuind cu 140 de milioane dolari la conservarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural din localitate si din Romania.
RMGC este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva (cu 19,31%) si Gabriel Resources (80,69%).
La inceputul lunii aprilie, Asociatia Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu anuntau ca planurile de urbanism aferente minei de aur propuse la Rosia Montana, votate de Consiliul Local Rosia Montana in ianuarie 2009, au fost anulate definitiv, potrivit verdictului Curtii de Apel Alba Iulia.
Sursa citata arata ca decizia instantei a fost pronuntata intr-o actiune judecatoreasca promovata de Asociatia Alburnus Maior Rosia Montana, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu din Cluj-Napoca si de catre Fundatia Culturala Rosia Montana, iar hotararea Curtii de Apel Alba este irevocabila.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri