Ziua Europei, marcata si la Bucuresti
Data publicarii: 09-05-2012 | Actualitate
Ziua Europei este marcata, miercuri, la Bucuresti, ca si pe intreg continentul, amintind de istorica declaratie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman prin care propunea un plan de colaborare economica intre Franta si Germania, pentru eliminarea rivalitatilor seculare dintre cele doua state.
Declaratia Schuman a stat la baza amplului proces de constructie a unei Europe unite.
Statele Beneluxului si Italia s-au alaturat Frantei si Germaniei si, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO) intre Germania, Franta, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Decizia serbarii anuale a Zilei Europei, la data de 9 mai, a fost luata de Consiliul European de la Milano, in 1985.
Pe parcurs, procesul de integrare economica a fost acompaniat de procesul de integrare politica a statelor membre. Ulterior, la acest complex proiect de constructie europeana s-au alaturat Irlanda, Marea Britanie si Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania si Portugalia (1986), Suedia, Austria si Finlanda (1995), la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria si la 1 ianuarie 2007 Bulgaria si Romania.
Ziua Europei nu inseamna numai data de nastere a proiectului european, la care participa si Romania ca membru cu drepturi depline. Pentru toti cetatenii Uniunii Europene e o zi a bucuriei de a fi impreuna, o zi a vointei de solidaritate, o zi a marii comunitati din care fac parte. Ziua Europei inseamna astfel ziua cetatenilor unei Europe Unite care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate in diversitate.
***
Asociatia Artistilor Fotografi din Romania, in parteneriat cu Reprezentanta Comisiei Europene si cu Biroul de Informare al Parlamentului European, organizeaza, la Bucuresti, prima editie a ''Festivalului Fotografiei Europene'', sub patronajul Ministerului Culturii si Patrimoniului National.
De asemenea, miercuri, de Ziua Europei, are loc dezbaterea ''Cat de pro-europeni mai sunt romanii?'', organizata de Reprezentanta Comisiei Europene si Ministerul Afacerilor Externe, in parteneriat cu Institutul European din Romania.
Si Primariile sectoarelor 2 si 6 ale Capitalei au pregatit actiuni care sa marcheze aceasta zi.
Programul pregatit de edilul sectorului 2, Neculai Ontanu, cuprinde o parada militara, defilari ale efectivelor Politiei Locale a Sectorului 2, demonstratii de arte martiale si de interventie la misiuni de ordine publica, muzica de fanfara, cantece si dansuri populare.
Primaria sectorului 6 invita bucurestenii la concertul ''La plimbare prin Europa'', care se va desfasura in Parcul Drumul Taberei si va fi transmis live in Parcul Crangasi.
Orchestra Simfonica Bucuresti va deschide manifestarea cu piese muzicale alese special. In a doua parte a spectacolului publicul va fi incantat de acordurile muzicii populare romanesti. Artistii vor fi acompaniati de Orchestra nationala de Folclor Valahia dupa care ritmul va fi preluat de artistii Ansamblului Folclor National Transilvania din Baia Mare. Cele doua orchestre vor oferi publicului un moment inedit si vor intrepreta impreuna trei melodii printre care imnul Uniunii Europene - Oda bucuriei.
De asemenea, pentru a marca Ziua Europei, dar si cu prilejul sarbatoririi Zilei Independentei de Stat a Romaniei si victoriei Coalitiei Natiunilor Unite in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Ministerul Apararii Nationale a pregatit si el mai multe actiuni - depuneri de coroane si jerbe de flori la Mormantul ostasului necunoscut, la Monumentul Eroilor militari cazuti la datorie si la Monumentul Eroilor din al Doilea Razboi Mondial. Totodata, in municipiile resedinta de judet si unde sunt dislocate unitati militare vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, cu participarea cadrelor militare in activitate, in rezerva si in retragere, a veteranilor de razboi si a reprezentantilor autoritatilor locale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri