Europa ar trebui sa permita recapitalizarea directa a bancilor

Data publicarii: 09-05-2012 | Finante-Banci

Guvernatorul Bancii Centrale a Irlandei, Patrick Honohan, a afirmat ca este 'o ocazie irosita' faptul ca nu s-a permis ca bancile sa fie recapitalizate direct din mecanismele europene de finantare temporare sau permanente, transmite Reuters.

Patrick Honohan, care este si membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), sustine ca injectiile din mecanismele europene de finantare catre guverne au majorat datoria acestora, ceea ce a dus la ingrijorari in randul agentiilor de evaluare financiara. 

'Folosirea directa a mecanismelor europene de finantare ca mijloace de recapitalizare a bancilor cu probleme si de limitare a problemelor viitoare este o modalitate evidenta de a imparti riscul si de a rupe legatura dintre ratingul suveran si banci', a declarat oficialul BCE. 

Oficialii din zona euro au respins speculatiile ca BCE si un grup de tari care folosesc moneda euro lucreaza la o initiativa ce ar permite bancilor afectate de criza sa aiba acces direct la Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF). 

Discutiile vin in urma temerilor pietelor privind sectorul bancar din Spania, unde declinul semnificativ al preturilor in sectorul imobiliar si recesiunea i-au facut pe investitori sa creada ca bancile spaniole ar putea avea de mai multi bani pentru recapitalizare decat s-a estimat initial. 

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat recent intr-un interviu acordat Reuters ca nu exista planuri de utilizare a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) sau a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) pentru a acorda imprumuturi in vederea recapitalizarii bancilor spaniole. 

Honohan a afirmat ca suma de 17 miliarde de euro injectata in Irlanda anul trecut a majorat datoria tarii. 

In decembrie, Autoritatea Bancara Europeana a informat bancile ca trebuie sa-si majoreze capitalul pentru a indeplini cerintele autoritatilor de reglementare care cer institutiilor de creditare sa inregistreze un indice de baza de rang 1 (Core Tier 1 ratio) de minim 9% in loc de unul de 7% in prezent, pentru a restabili increderea investitorilor intr-un sector afectat de criza datoriilor din zona euro. 

Sursa: AGERPRES