Ungaria creste impozitele pentru a colecta inca 2,5 miliarde de euro

Data publicarii: 10-05-2012 | International

Guvernul ungar a aprobat miercuri cresterea unor impozite, instituind si o noua taxa pe tranzactiile financiare, sperand astfel sa creasca incasarile la buget cu circa 500 de milioane de euro in acest an si cu 2 miliarde de euro anul viitor, relateaza agentia EFE.

Potrivit ministrului economiei, Gyorgy Matolcsy, aceste masuri vor permite mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB in anii urmatori. El a mai precizat ca, incepand cu luna iulie a acestui an, va intra in vigoare si taxa pe serviciile de telecomunicatii, perceputa pentru apelurile telefonice sau mesajele trimise, aceasta urmand sa fie de 2 forinti pentru fiecare minut de convorbire telefonica sau fiecare mesaj trimis (un euro echivaleaza cu 289 de forinti). Guvernul de la Budapesta estimeaza ca prin aceasta taxa va incasa circa 100 de milioane de euro in acest an si intre 170 si 200 de milioane de euro anul viitor. 

O alta noua taxa este cea pe tranzactiile financiare, care va fi de 0,1% din valoarea acestora si ar putea aduce anul viitor la buget circa 450 de milioane de euro. Acest impozit va fi platit doar de societatile financiare, nu si de consumatori. Dar taxarea suplimentara a profiturilor bancilor, masura introdusa in anul 2010, va fi redusa la jumatate anul viitor, urmand sa dispara complet in anul 2014. 

De asemenea, in cazul impozitului pe profit, care la ora actuala este de 10% pentru companiile care au incasat anul trecut mai putin de 500 de milioane de forinti si de 19% pentru celelalte, se va institui si o a treia cota de 30% pentru societatile care au venituri mai mari de 189 de milioane de euro. 

Comisia europeana a cerut Ungariei sa adopte pana in luna iunie masuri pentru reducerea deficitului bugetar, in caz contrar urmand sa nu mai beneficieze anul viitor de fonduri de coeziune in valoare de 495 de milioane de euro.

Sursa: AGERPRES