Merkel accepta obligatiunile comune in Germania, insa le respinge in Europa

Data publicarii: 25-06-2012 | International

 

Angela Merkel are nevoie de sustinerea opozitiei social democrate pentru ratificarea acordului fiscal european


 

Guvernul condus de Angela Merkel a acceptat garantarea datoriilor landurilor germane, sustinand o forma de mutualizare a acestora prin emiterea de obligatiuni comune. Aceasta este o forma de sustinere a statelor mai slabe din punct de vedere al indicatorilor bugetari, pe care Merkel o respinge la nivel european pentru a combate criza financiara.

In mod neasteptat, guvernul federal al Germaniei (presat de cele 16 landuri sa ceara inasprirea reglementarilor bugetare ale Uniunii Europene - inasprire care ar putea inrautati criza datoriilor), a sustinut mutualizare pasivelor landurilor germane, pentru a le ajuta sa se incadreze mai usor in limitele bugetare permise de constitutie.



Cele doua nivele guvernamentale intentioneaza sa liciteze primele obligatiuni comune in 2013, se arata intr-un comunicat electronic al biroului de presa al guvernului federal german citat de agentia de stiri Bloomberg.

Obligatiunile comune in zona euro "nu au niciun sens”

Guvernul Merkel a renuntat la opozitia fata de o masura care, conform opozitiei social-democrate care controleaza camera superioara a Parlamentului German (Bundesrat), ar permite ratificarea acordului fiscal european in Germania. Acordul nu inseamna, insa, ca Germania este pregatita sa accepte acelasi lucru in cadrul zonei euro, a declarat Wolfgang Schauble, ministrul de Finante al Germaniei.


Integral in Adevarul.ro