Contract Romania-BM pentru asistenta tehnica in absorbtia fondurilor UE

Data publicarii: 28-06-2012 | Finante-Banci

Romania a incheiat, miercuri, un contract cu Banca Mondiala (BM) pentru asistenta tehnica in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, a anuntat Ministerul Afacerilor Europene (MAEur), printr-un comunicat remis AGERPRES.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a semnat in numele Guvernului documentul pentru servicii de consultanta in baza memorandumului de intelegere incheiat cu Banca Mondiala pentru asistenta tehnica in vederea cresterii ratei de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune in intervalul 2007-2013, precum si in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2020. 

Conform acordului, experti internationali vor efectua, in termen de cel mult noua luni, o analiza independenta a modului in care institutii externe sistemului de gestionare a instrumentelor structurale din Romania intervin in diverse etape ale pregatirii si implementarii proiectelor finantate din fonduri europene, a mentionat MAEur. 

Pe baza analizei - care se va concentra asupra domeniului investitiilor publice - se va elabora un set de recomandari de imbunatatire a legislatiei. 

Documentul semnat din partea Bancii Mondiale de catre François Rantrua, seful Biroului pentru Romania al acestei banci, se numeste "Acord pentru servicii de consultanta privind imbunatatirea cadrului national pentru pregatirea si implementarea proiectelor privind investitiile publice intre Ministerul Afacerilor Europene in calitate de beneficiar si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare". 

Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) este una dintre cele cinci organizatii care formeaza Grupul Bancii Mondiale. 

Cheltuielile aferente acestui contract vor fi acoperite din fondurile structurale si de coeziune de care beneficiaza Romania, respectiv Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) si axele prioritare de asistenta tehnica din cadrul celorlalte programe operationale. 

Plafonul maxim al acordului de servicii de consultanta este de 781.200 de euro, suma exceptata de la plata taxei pe valoarea adaugata (Banca Mondiala este un organism financiar international care nu este platitor de TVA). 

Acordul semnat miercuri prevede realizarea unui raport de analiza care sa contina, printre altele, un inventar al tuturor institutiilor si legislatiei cu impact asupra proiectelor de investitii finantate din instrumente structurale. Analiza va tine cont de tipul beneficiarilor, tipul proiectelor si sectoarele principale de accesare a acestor fonduri. 

Raportul de analiza va mai contine o descriere a duratelor, fluxului documentelor, costurilor in functie de etapele de dezvoltare ale unui proiect - pregatire, aprobare, implementare. 

Totodata, raportul va contine si o analiza comparativa a cadrului de promovare a investitiilor in alte state membre ale Uniunii Europene, precum si propuneri concrete de modificare a legislatiei nationale in vigoare. 

Modificarea legislatiei ar urma sa prevada simplificarea obtinerii unor avize sau eliminarea acestora, scurtarea duratei de analizare a unor documente, eliminarea sau reducerea unor taxe platite de institutii publice altor institutii de acest fel. 

Sursa: AGERPRES