49 de proceduri de infringement
Data publicarii: 01-08-2012 | Economie
Tara noastra, ca stat membru al UE, nu a ajuns sa plateasca vreo penalitate pentru ca nu a respectat regulile impuse de Uniune, dar are deschise 49 de proceduri de infringement. Mai grav este faptul ca ultimele proceduri de infringement au fost deschise pentru nerespectarea legilor, nu pentru ca nu am transpus normele comunitare in legislatia interna.
Ultimul raport intocmit de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) arata ca numarul procedurilor de infringement deschise impotriva statului roman a scazut, ajungand la 49. De la aderarea tarii noastre la UE, Comisia Europeana a demarat 390 de proceduri impotriva Romaniei, din care 340 au fost clasate, iar o actiune a fost declarata inadmisibila de Curtea de Justitie a UE (CJUE).
In prezent, exista 49 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor pentru care procedura este in curs. Din cele 49 de actiuni, aflate toate in faza precontencioasa, 30 privesc fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta. Alte 19 actiuni au in vedere neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a directivelor.
Infringement la protectia mediului
Din toamna anului trecut si pana acum, CE a deschis noua noi proceduri de infringement pentru nerespectarea normelor comunitare. Cauzele de incalcare a normelor de protectia mediului tin capul de afis. Sunt trei cauze deschise: doua se refera la aplicarea necorespunzatoare a directivei privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului, iar cealalta are in vedere depozitele de deseuri (n.r. - Romania este codasa la inchiderea gropilor de gunoi neconforme).
Alta procedura deschisa se refera la incalcarea directivei referitoare la standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare. Mai sunt cauze initiate pentru incalcarea regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, a Directivei 2006/112 referitoare la sistemul comun al TVA, aplicarea gresita a directivelor privind controlul veterinar in cadrul schimburilor intracomunitare si importurile de combustibil pentru incalzire, la care se adauga si transpunerea incorecta a unor norme din directiva referitoare la aplicarea principiului egalitatii de tratament intre persoane.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri