49 de proceduri de infringement

Data publicarii: 01-08-2012 | Economie

Tara noastra, ca stat membru al UE, nu a ajuns sa plateasca vreo penalitate pentru ca nu a respectat regulile impuse de Uniune, dar are deschise 49 de proceduri de infringement. Mai grav este faptul ca ultimele proceduri de infringement au fost deschise pentru nerespectarea legilor, nu pentru ca nu am transpus normele comunitare in legislatia interna.

 Ultimul raport intocmit de Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) arata ca numarul procedurilor de infringement deschise impotriva statului roman a scazut, ajungand la 49. De la aderarea tarii noastre la UE, Comisia Europeana a demarat 390 de proceduri impotriva Romaniei, din care 340 au fost clasate, iar o actiune a fost declarata inadmisibila de Curtea de Justitie a UE (CJUE).

 In prezent, exista 49 de actiuni in constatarea neindeplinirii obligatiilor pentru care procedura este in curs. Din cele 49 de actiuni, aflate toate in faza precontencioasa, 30 privesc fie incompatibilitatea normelor juridice nationale cu legislatia UE, fie cazuri de aplicare incorecta. Alte 19 actiuni au in vedere neindeplinirea obligatiei de comunicare a masurilor nationale de transpunere a directivelor.

 Infringement la protectia mediului

 Din toamna anului trecut si pana acum, CE a deschis noua noi proceduri de infringement pentru nerespectarea normelor comunitare. Cauzele de incalcare a normelor de protectia mediului tin capul de afis. Sunt trei cauze deschise: doua se refera la aplicarea necorespunzatoare a directivei privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice si private asupra mediului, iar cealalta are in vedere depozitele de deseuri (n.r. - Romania este codasa la inchiderea gropilor de gunoi neconforme).

 Alta procedura deschisa se refera la incalcarea directivei referitoare la standardele minime pentru protectia gainilor ouatoare. Mai sunt cauze initiate pentru incalcarea  regulamentului privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, a Directivei 2006/112 referitoare la sistemul comun al TVA, aplicarea gresita a directivelor privind controlul veterinar in cadrul schimburilor intracomunitare si importurile de combustibil pentru incalzire, la care se adauga si transpunerea incorecta a unor norme din directiva referitoare la aplicarea principiului egalitatii de tratament intre persoane.

Integral in Puterea.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: