Cat mai pot creste asigurarile obligatorii pentru case
Data publicarii: 13-08-2012 | DiverseNumarul politelor vandute sub sigla Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor creste iar. Directorul PAID spera ca, intr-un termen de 3 ani, 80% din locuinte sa fie asigurate.
Dupa ce a strabatut o perioada in care a fost aproape de moarte clinica, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor pare sa isi revina. Ba mai mult, noua sa conducere spera sa duca gradul de asigurare a locuintelor din Romania la un nivel fara precedent. In primul interviu acordat de la numirea in functia de director executiv al PAID, Aurelia Cristea a declarat, pentru Capital, ca se asteapta ca in urmatorii trei ani, aproximativ 75%-80% din cele peste opt milioane de locuinte din Romania sa fie asigurate impotriva celor trei riscuri catastrofale, adica inundatie, cutremur si alunecari de teren (aproape dublu fata de situatia din prezent).
Ca acest lucru sa se intample, apreciaza Cristea, eforturile de promovare a beneficiilor asigurarii impotriva dezastrelor ar trebui dublate de un impuls legislativ. PAID, sustinuta si de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a cerut modificarea legii privind asigurarea obligatorie a locuintei si revenirea la forma ei initiala. Altfel spus, oficialii PAID si cei ai CSA sustin reintroducerea obligativitatii achizitionarii unei polite emise sub sigla PAID pentru riscurile de catastrofa si sumele minime prevazute in lege. Astfel, arata Cristea, ar fi impulsionate inclusiv vanzarile de polite facultative in conditiile in care "polita obligatorie acopera doar o mica parte din nevoile oamenilor atat in ceea ce priveste riscurile asigurate, doar trei la numar, cat si din perspectiva sumei asigurate, maximum 20.000 de euro pentru locuintele construite din materiale moderne". Deocamdata, proiectul de modificare a legii este blocat undeva in comisiile Senatului Romaniei si ar putea fi reluat in discutie cel mai devreme dupa vacanta parlamentara, adica in sesiunea care incepe in toamna.
Cheia este la primari
PAID a reusit, la jumatatea acestui an sa reinnoiasca si contractul cu reasiguratorii, ceea ce inseamna ca politele PAD sunt in continuare reasigurate 100%. Potrivit celor de la PAID, capacitatea programului de reasigurare este de 75 de milioane de euro. De asemenea, afirma directorul PAID, contractul este facut in asa fel incat termenii lui pot fi modificati oricand in functie de evolutia portofoliului de polite vandute sub sigla PAID.
Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri