Cresterea pretului petrolului, o cursa lunga?

Data publicarii: 14-08-2012 | Diverse

 

Investitorii au mizat pe masurile de stimulare economica, dar autoritatile intarzie aceste decizii
 

Pietele internationale traverseaza o conjunctura mai rar intalnita, situatie care sugereaza o continuare pe termen nedefinit a scumpirii petrolului, reiese dintr-o analiza realizata pentru "Adevarul" de Dan Berendel - trader international si proprietar al Master Chem Oil. El a remarcat ca recentele sedinte de politica monetara ale BCE si FED n-au avut efectele asteptate de investitori.

Opinia potrivit careia "Zona euro este un proces ireversibil" a fost enuntata acum mai bine de doua saptamani de italianul Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE). Pietele financiare au reactionat pozitiv si apoi au asteptat cu nerabdare sedinta de politica monetara a organismului european din 2 august 2012. Au sperat ca vor urma mai multe precizari cu privire la actiunile viitoare ale Bancii Centrale Europene. Sedinta de politica monetara a BCE a avut loc la numai o zi dupa cea a Federeal Reserve (FED) din SUA. Asteptarile au fost mari si in privinta unui nou plan de stimulare monetara a economiei americane (QE3).

Asteptare in locul temperarii

Rezultatul a fost unul dezamagitor. FED nu a facut nici o precizare in privinta unui nou program de stimulare monetara a economiei americane, in timp ce presedintele BCE nu a facut nici o precizare in privinta lansarii unor actiuni concrete de stimulare pentru economia europeana.

Practic, nimic nou! Pietele financiare nu au inregistrat scaderi, ci au ramas in asteptare! Urmau sa apara datele din luna iulie 2012 privind evolutia somajului in SUA, date care au fost publicate vineri, 3 august. De aproape un an de zile, pietele financiare au tranzactionat, au mizat pe probabilitatea ca FED sa implementeze sau nu un nou program de stimulare. Teoretic, trei luni consecutive de crestere a ratei somajului si de scadere a numarului de persoane angajate in economie semnaleaza o posibila reintrare in recesiune a economiei. Plus ca foarte multe comentarii din partea autoritatilor americane au fost de parere ca ritmul de crestere al economiei SUA nu este cel dorit. Adica ar dura 8 pana la 10 ani ca sa se ajunga din nou la parametrii macroeconomici de dinaintea crizei din 2008, arata traderul.


Integral in Adevarul.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: