Cardurile contribuie la cresterea economica

Data publicarii: 16-10-2006
Reprezentantii institutiilor financiare si non-financiare, precum si reprezentanti ai Guvernului Romaniei, au discutat astazi despre beneficiile folosirii cardurilor pentru economia romaneasca, cu ocazia unei mese rotunde organizata cu sprijinul Visa, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Dezbaterea s-a axat pe principalele avantaje oferite de carduri pe piata din Romania, precum si cele mai importante masuri pentru a stimula folosirea cardurilor. Masa rotunda a pornit de la datele prezentate in studiul "10 ani de card in Romania", elaborat de catre No-Cash, la initiativa Visa.

Studiul analizeaza beneficiile utilizarii cardurilor si platilor electronice pentru economia romaneasca, plecand de la evolutia indicatorilor pietii. Conform studiului, cardurile isi aduc un aport semnificativ la eliminarea economiei subterane prin cresterea transparentei proceselor economice, stimularea de noi afaceri si crearea de slujbe. In plus, studiul arata potentialul cardurilor ca si platforme pentru inovarea si dezvoltarea serviciilor online. Raspandirea rapida a serviciilor de internet banking, mobile banking si home banking deschide noi oportunitati pentru folosirea cardurilor in Romania.

"Este evident ca Romania are un potential foarte bun si trebuie sa beneficieze mai mult de pe urma platilor electronice. Cardurile conduc la transparenta, siguranta si eficienta care sprijina dezvoltarea economica sustenabila. Mai mult, acestea au un rol deosebit in a atrage persoanele catre sistemul bancar si de a creste fondurile disponibile pentru imprumuturile comerciale, esentiale intr-o economie in crestere", a declarat Catalin Cretu, Vicepresedinte, Visa International CEMEA. 

In anul fiscal incheiat in iunie 2006, s-a constatat o crestere a numarului de carduri emise in Romania, existand peste 4,22 milioane de carduri Visa active emise de bancile din Romania - o crestere de 36% fata de perioada similara din 2005. Practic, in perioada raportata au fost emise cate 2 carduri Visa pe minut. Nu a crescut doar numarul de carduri, dar si gama de produse este mai variata, acestea devenind mai flexibile si indeplinind cerintele noilor sectoare ale pietei. Produse cum sunt cardurile de credit, cardurile business, cardurile co-branded si cardurile de salariu sunt acum incluse in oferta pentru clientii romani.

Aceste instrumente reprezinta o modalitate simpla si eficienta pentru implicarea in sistemul bancar a oamenilor fara istoric bancar sau castigarea de noi clienti. Cresterea procentului populatiei bancarizate conduce la sporirea depozitelor din sistemul bancar. Depozitele pot fi apoi folosite pentru a finanta creditele comerciale.

Aceste imprumuturi sunt, de obicei, de cateva ori mai mari decat suma depozitata si sunt folosite pentru a cumpara bunuri si servicii (inclusiv forta de munca). Companiile de unde se achizitioneaza bunuri si servicii si noi angajati au mai multi bani de cheltuit. Salariile sunt mai apoi folosite pentru cumpararea de bunuri de consum si de servicii, iar ciclul continua. Un nou ciclu de productie este generat, si aceasta conduce la sporirea cheltuielilor si la dezvoltarea economica.

Participantii la masa rotunda au subliniat importanta masurilor pentru stimularea platilor electronice in mediul rural si sporirea gradului de acceptare al cardurilor. „In prezent in mediul rural traiesc 10 milioane de persoane – ceea ce reprezinta 47% din populatie. Pentru marea majoritate a acestora, singurele servicii financiare de care pot beneficia sunt cele oferite de Posta Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni”, se arata in studiul No-Cash.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: