Cardurile contribuie la cresterea economica
Data publicarii: 16-10-2006
Studiul analizeaza beneficiile utilizarii cardurilor si platilor electronice pentru economia romaneasca, plecand de la evolutia indicatorilor pietii. Conform studiului, cardurile isi aduc un aport semnificativ la eliminarea economiei subterane prin cresterea transparentei proceselor economice, stimularea de noi afaceri si crearea de slujbe. In plus, studiul arata potentialul cardurilor ca si platforme pentru inovarea si dezvoltarea serviciilor online. Raspandirea rapida a serviciilor de internet banking, mobile banking si home banking deschide noi oportunitati pentru folosirea cardurilor in Romania.
"Este evident ca Romania are un potential foarte bun si trebuie sa beneficieze mai mult de pe urma platilor electronice. Cardurile conduc la transparenta, siguranta si eficienta care sprijina dezvoltarea economica sustenabila. Mai mult, acestea au un rol deosebit in a atrage persoanele catre sistemul bancar si de a creste fondurile disponibile pentru imprumuturile comerciale, esentiale intr-o economie in crestere", a declarat Catalin Cretu, Vicepresedinte, Visa International CEMEA.
In anul fiscal incheiat in iunie 2006, s-a constatat o crestere a numarului de carduri emise in Romania, existand peste 4,22 milioane de carduri Visa active emise de bancile din Romania - o crestere de 36% fata de perioada similara din 2005. Practic, in perioada raportata au fost emise cate 2 carduri Visa pe minut. Nu a crescut doar numarul de carduri, dar si gama de produse este mai variata, acestea devenind mai flexibile si indeplinind cerintele noilor sectoare ale pietei. Produse cum sunt cardurile de credit, cardurile business, cardurile co-branded si cardurile de salariu sunt acum incluse in oferta pentru clientii romani.
Aceste instrumente reprezinta o modalitate simpla si eficienta pentru implicarea in sistemul bancar a oamenilor fara istoric bancar sau castigarea de noi clienti. Cresterea procentului populatiei bancarizate conduce la sporirea depozitelor din sistemul bancar. Depozitele pot fi apoi folosite pentru a finanta creditele comerciale.
Aceste imprumuturi sunt, de obicei, de cateva ori mai mari decat suma depozitata si sunt folosite pentru a cumpara bunuri si servicii (inclusiv forta de munca). Companiile de unde se achizitioneaza bunuri si servicii si noi angajati au mai multi bani de cheltuit. Salariile sunt mai apoi folosite pentru cumpararea de bunuri de consum si de servicii, iar ciclul continua. Un nou ciclu de productie este generat, si aceasta conduce la sporirea cheltuielilor si la dezvoltarea economica.
Participantii la masa rotunda au subliniat importanta masurilor pentru stimularea platilor electronice in mediul rural si sporirea gradului de acceptare al cardurilor. „In prezent in mediul rural traiesc 10 milioane de persoane – ceea ce reprezinta 47% din populatie. Pentru marea majoritate a acestora, singurele servicii financiare de care pot beneficia sunt cele oferite de Posta Romana si Casa de Economii si Consemnatiuni”, se arata in studiul No-Cash.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri