Noua taxa clawback, un mar pe jumatate otravit pentru industrie
Data publicarii: 16-08-2012 | Finante-BanciProducatorii de medicamente rasufla pe jumatate usurati dupa ce au obtinut majorarea plafonului de plata pentru taxa clawback, dar nu si o modalitate confortabila de a plati sumele restante.
Marea noutate din proiectul de ordonanta de urgenta publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), rezultat in urma negocierilor dintre producatorii de medicamente, Guvern si FMI, este majorarea plafonului de plata de la 1,42 miliarde de lei, cat era in 2009, la 1,51 miliarde de lei. Producatorii au cerut de la inceput eliminarea consumului de medicamente din anul 2009 ca referinta pentru plata taxei clawback, mai ales pentru ca, de atunci, valoarea a crescut de la 5,7 miliarde de lei la 7,4 miliarde de lei. Ei au platit pana acum diferenta dintre acest consum de referinta si cel din anii urmatori: pe aceasta logica, taxa trimestriala pentru clawback a fost in acest an de 439 de milioane de lei.
"Ma astept ca taxa pentru trimestrul IV din acest an sa fie cu circa 20% mai mica, adica in jur de 350 de milioane de lei", spune Sorin Popescu, directorul de comunicare al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM). Marea miza a acestor cifre sunt medicamentele ieftine din farmacii sau cele generice, pe care producatorii avertizau ca le vor scoate din portofoliu daca vor constata ca marja de profit nu acopera si taxa clawback. Mai mult, acestia si-au pus serios problema unor disponibilizari sau a unei retrageri de pe piata in cazul in care ar fi ajuns la limita bugetului.
Integral in Capital.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri