Banii europeni, ultima strigare. Start-up romanesc cu bani comunitari
Data publicarii: 17-08-2012 | Finante-Banci
Fondurile europene nerambursabile alocate firmelor romanesti pentru perioada 2007-2013 isi cauta ultimele proiecte eligibile, intrucat "sacul” cu resurse incepe sa se goleasca. Cei care vor sa infiinteze un start-up mai pot prinde insa un ultim tren, prin accesarea catorva programe de finantare europeana. Cum au reusit unii antreprenori sa treaca peste hatisurile legislative si sa-si deschida afaceri proprii cu bani de la UE?
" Daca nu aveam nervii tari, nu reuseam”, spune Mihai Predescu, actionarul majoritar al producatorului de turbine eoliene de capacitate mica Aeolus Energy, start-up care a accesat fonduri europene nerambursabile de 190.000 euro. Dupa ce a dezvoltat propriul prototip de turbina eoliana cu o capacitate de 2,5 kilowati, Predescu se pregateste sa mearga in Kazahstan, acolo unde tocmai a livrat prima comanda, in valoare de 32.000 euro. Sistemul autonom de energie electrica, format dintr-o turbina eoliana, dar si din panouri fotovoltaice, va alimenta un han din desertul kazah, unde exista multe locuinte neconectate la reteaua centrala de electricitate. Piata autohtona nu reprezinta o varianta atractiva pentru micul producator care vinde un sistem de energie eoliana pentru alimentarea cu energie electrica a unei locuinte cu 7.000-10.000 euro, pentru ca "romanul vrea mult, ieftin si bun”. Cu gandul la oferta primita de la un investitor din Kazahstan, de a-i cumpara tehnologia, precum si la noi comenzi din aceasta tara, proprietarul Aeolus Energy spera ca eforturile sale de accesare a banilor europeni, care acopera 90% din valoarea proiectului, sa nu fi fost in zadar.
Piedicile din calea succesului
"Sunt mai multe probleme la accesarea fondurilor europene. Prima este birocratia imensa si lipsa de responsabilitate a angajatilor de la stat care ar trebui sa te indrume”, spune producatorul de turbine eoliene. Cea de-a doua problema este legata de accesarea creditului.
Integral in Incomemagazine.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri