Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc

Data publicarii: 17-08-2012 | Imobiliare
Titlul de proprietate pentru terenul de sub bloc iti da garantia ca-l poti revendica orcand ca sa reconstruiesti pe vechiul amplasament casa daramata de cutremur sau inundatii.

La tranzactiile imobiliare, pe langa actul de proprietate asupra apartamentelor, notarii au inceput sa ceara si titlul de proprietate pentru cota de teren aferenta acestora. Notarii sustin ca au nevoie de acest act din cauza ca exista blocuri construite pe terenuri concesionate de primarii sau cu statut juridic neclar, pentru care exista cereri de revendicare in natura sau care au fost deja redate fostilor proprietari. In cazul in care terenul de sub constructie are un alt proprietar decat cel care a vandut apartamentele atunci primul poate cere demolarea constructiei sau chirie fiecarui detinator pentru cota indiviza de teren aferenta spatiilor de locuit. Un astfel de caz a existat in Iasi. Primaria a concesionat 300 de metri patrati de teren unui investitor care a ridicat pe el un bloc de locuinte. Dupa ce acestea au fost vandute, terenul a fost castigat in instanta de fostul proprietar care a cerut pentru el o chirie de aproximativ un milion de lei anual.

90 la suta din locuinte construite inainte de 1989

Presedintele Ligii Asociatiilor de proprietari Habitat, Mihai Mereuta a explicat pentru Income ce garantii iti ofera titul de proprietate pentru cota parte indiviza din terenul de sub bloc. "Mai mult de jumatate dintre locuintele proprietate personala au peste 40 de ani vechime, iar 90 la suta dintre locuinte au fost facute inainte de 1989. Exista posibilitatea ca in locul blocurilor vechi, peste cativa ani, sa fie construite unele noi iar titlul de proprietate asupra terenului poate constitui o garantie. Dupa demolare, in caz de cutremur, inundatii sau din cauza vechimii acestora, proprietarii pot cere sa-si construiasca apartament pe aceleasi terenuri.

Integral in Incomemagazine.ro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro: