Standard&Poors's priveste pozitiv ratingul Romexterra dupa preluarea de catre MKB

Data publicarii: 17-10-2006
Standard&Poors's (S&P) a plasat sub observatie, cu perspective pozitive, ratingul B, atribuit imprumuturilor pe termen lung ale Romexterra si a confirmat calificativul B atasat creditelor pe termen scurt, ca urmare a preluarii bancii romanesti de catre banca ungara MKB, a informat, luni, S&P. "Actiunea urmeaza achizitiei de catre banca ungara MKB Bank Rt.'s (BBBpi/--/--) a unui pachet majoritar de 55.36% din capitalul Romxterra", a informat comunicatul S&P.

"Intentionam sa finalizam procesul de observare al creditului (n.red. sau CreditWatch) si am putea sa marim ratingurile", a declarat analistul S&P John Gibling. Acest lucru depinde de masura in care MKB se va implica in Romexterra, dar si de sprijinul pe care-l va acorda bancii romanesti. "Totusi, dezvoltarea pozitiei de piata si a puterii financiare a Romexterra vor ramane totusi factori importanti pentru rating", a adaugat analistul agentiei.

Ratingurile Romexterra reflecta cota de piata mica, informatiile financiare limitate despre evolutia in timp si strategia neverificata a bancii, a aratat comunicatul S&P. "Mai mult, riscurile industriale si economice din Romania raman mai mari decat media", a adaugat Gibling. Factorii care sprijina actualul rating sunt pozitia financiara satisfacatoare, incluzand lichiditate si capitalizare "adecvate". Cu toate acestea, "piata se asteapta ca banca sa nu poata mari afacerea, in cazul in care nu e sustinuta de parintele majoritar", mai arata comunicatul S&P.

Tranzactia prin care MKB Bank a devenit actionar majoritar al Romexterra Bank, prin preluarea unui pachet de 55,36% din actiunile bancii, s-a incheiat conform planificarii, a declarat directorul de comunicare al MKB Bank, Laszlo Herszenyi. "MKB Bank urmareste ca Romexterra Bank sa atinga o cota de piata de 5,5-6% pe termen mediu-lung", se afirma in comunicatul oficial al MKB, care anunta preluarea pachetului majoritar de actiuni al Romexterra. In prezent, cota de piata a Romexterra este de circa 0,8%.

Cu active de 1,09 miliarde lei (305 milioane euro) la jumatatea acestui an, Romexterra Bank avea o cota de 0,76% din piata bancara romaneasca, potrivit statisticilor bancii centrale.

Profitul brut obtinut la sfarsitul anului trecut de Romexterra Bank a fost de 6,2 milioane euro, in crestere cu 120% fata de profitul obtinut in 2004, iar la finele primului trimestru din acest an, banca a obtinut un profit de 2,45 milioane euro, in crestere cu 77,11% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: