Ministerul Agriculturii lucreaza la o strategie multianuala in domeniul agricol

Data publicarii: Astazi, 29-08-2012 | Economie

Reprezentantii Ministerului Agriculturii lucreaza la o strategie multianuala in domeniul agricol, care va fi trimisa spre asumare viitorului Parlament, pana la sfarsitul acestui an.

"Lucram la o strategie multianuala in domeniul agricol care va fi trimisa spre asumare viitorului Parlament si care va cuprinde toata legislatia specifica din sectorul agricol, cu investitii, prioritati si buget multianual. Vrem sa fie ca un Cod agricol. Daca va fi bugetata corespunzator si va fi asumata de noul Parlament, automat ea va trebui respectata indiferent de ce partid va veni la putere. Pana acum a venit fiecare minister cu cate o strategie, cu cate o idee, dar care nu erau asumate", a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu. 

Acesta a precizat ca este importanta prezentarea unei astfel de strategii in Parlament, chiar daca nu va fi aprobata pana la finele anului, deoarece vor incepe discutiile pe marginea ei. 

"Important este sa gasim la un loc toate domeniile din agricultura si tot ceea ce vrem sa facem in urmatorii ani, sa le prezentam si pe urma sa inceapa discutiile pe ea. Asta nu inseamna ca in decembrie va fi aprobata. Este important acest lucru pentru ca in ultimii 20 de ani nu a mai fost asumata in Parlament o astfel de strategie pe agricultura, ci doar anumite lucruri punctuale, cum ar fi Ordonanta 82 privind modificarea Legii irigatiilor, care desi a fost asumata in Parlament, deocamdata este blocata", a explicat reprezentantul MADR. 

In opinia acestuia, noua strategie va cuprinde in sectorul de irigatii si investitia referitoare la Canalul Siret Baragan, inclusiv perioada de realizare si posibilitatile anuale de finantare. 

"De exemplu, Canalul Siret Baragan are nevoie de 3 miliarde de euro pentru irigarea unei suprafete de 450.000 hectare. Noi vedem in cat timp ne putem duce cu aceste investitii, respectiv il putem face in 10 ani si ne putem permite anual sa dam 300 de milioane de lei anual. Il creionez astfel incat sa fie functional peste 10 ani, dar sa fie asumat indiferent de cine vine la putere", a declarat Botanoiu. 

Potrivit sursei citate, pachetul legislativ va fi unul complet care va contine, printre altele, o Lege a irigatiilor, Legea arealelor irigabile, Legea pasunilor, Legea certificatelor de producator si legislatia privind creditul ipotecar funciar si comasarea. 

Sursa: AGERPRES