Ministerul Finantelor propune noi reglementari privind arieratele si plata acestora
Data publicarii: Astazi, 30-08-2012 | Finante-Banci
Ministerul Finantelor propune noi reglementari privind stabilirea, calculul si plata arieratelor si amenzi in cazul neplatii sau realizarii de noi angajamente, potrivit unui proiect de Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative si reglementarea unor masuri fiscal - bugetare, publicat de Ministerul Finantelor.
Astfel, pentru mentinerea echilibrului bugetar, cresterea disciplinei economico-financiare de la nivelul autoritatilor administratiei publice locale si reducerea arieratelor vor fi definite ca arierate platile restante neachitate in mai mult de 90 de zile de la scadenta.
De asemenea, potrivit proiectului, MFP propune ca suma aferenta procentului de 20% din cotele si sumele defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale, precum si din retinerile cu gradul de necolectare a impozitelor si taxelor locale, se fie repartizate de consiliul judetean pentru plata arieratelor scadente de peste 90 de zile si pentru cofinantarea de proiecte de dezvoltare locala sau de proiecte de infrastructura.
Ministerul Finantelor propune ca ordonatorii de credite, care inregistreaza arierate, trebuie sa reduca in fiecare luna stocul cu cate 5%, respectiv 3% fata de luna anterioara. In caz de nerespectare, directiile generale ale finantelor publice judetene si Directia generala a finantelor publice a municipiului Bucuresti sisteaza alimentarea cu cote si sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat, in cazul ordonatorilor principali de credite, si de asemenea, sisteaza operarea platilor din conturile institutiilor publice finantate integral din venituri proprii.
'Prevederea nu se aplica daca se fac plati pentru stingerea arieratelor. In momentul in care s-a atins tinta de 5%, respectiv 3% se inceteaza sistarea', se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Daca va fi aprobat, proiectul prevede corelarea unor prevederi legale din cuprinsul legii cu noile reglementari introduse sau introducerea unor clarificari ca urmare a dificultatilor de interpretare sesizate in aplicare.
Proiectul mai prevede interzicerea angajarii de noi cheltuieli in cazul in care nu sunt achitate platile restante, iar pentru necuprinderea de credite bugetare in vederea stingerii platilor restante de la finele anului sau realizarea de noi angajamente se vor aplica amenzi de 3.000 - 5.000 lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri