Sindicatele Hidro explica salariile 'nesimtite'

Data publicarii: 30-08-2012 | HR/Cariere

  • O treime din salariatii companiei de stat sufera de hipertensiune si aproape un sfert au boli ale ochilor sau urechilor din cauza conditiilor de munca
  • Un numar de 42 de angajati ai Hidroelectrica au murit in ultimii trei ani, dovada a conditiilor grele de lucru din companie, potrivit unor statistici prezentate de Hidrosind, cel mai mare sindicat al salariatilor de la societatea de stat.

Riscurile la care se supun angajatii constituie unul dintre motivele pentru care acestia au mai multe sporuri, beneficii si indemnizatii. De asemenea, 37% din cei 5.243 salariati sufera de hipertensiune, alti 12% de cardiopatii cronice si alti 24% de boli ale ochilor sau urechilor. "Si nu din cauza ca se distreaza prin discoteci, ci din cauza «conditiilor» de munca: zgomot, vibratii, camp electromagnetic, iluminat artificial, umiditate, curenti de aer, temperaturi scazute", se precizeaza intr-un comunicat al Hidrosind.

"Manipulare si dezinformare"

Salariatii Hidroelectrica il acuza pe Remus Borza, administratorul judiciar al insolventei declansate de companie, de "manipulare si dezinformare". Borza a anuntat in urma cu doua saptamani ca salariul mediu al Hidroelectrica este de 1.643 euro, iar angajatii au 70 de sporuri, prime si beneficii. De asemenea, Borza a identificat contractul colectiv de munca la nivel de companie drept una dintre cauzele care au dus Hidroelectrica in insolventa. "Cele 438 milioane de lei cheltuieli cu personalul reprezinta 14% din totalul cheltuielilor de exploatare ale Hidroelectrica. Din acestia 97 de milioane de lei reprezinta contributii la bugetul de stat din partea angajatorului. Alte aproximativ 95 de milioane de lei mai sunt platite de angajati catre statul roman, respectiv impozit, asigurari sociale si asigurari de sanatate. De asemenea, 23,9 milioane lei sunt alte cheltuieli, in principal cele cu formarea profesionala. Nu luam noi in buzunar banii pentru formare profesionala, stim cu totii cum se fac aceste contracte", a declarat Nicolae Aurariu, secretarul general al Hidrosind. In final, salariul mediu brut pe angajat este de 5.038 lei, adica 1.170 euro. Asta inseammna 3.527 lei salariu net, adica 820 euro. 

Cine minte?

Reprezentantii sindicatului au precizat ca salariul lunar real al soferului despre care administratorul judiciar, Remus Borza, a anuntat ca are un venit lunar de 9.900 lei insumeaza, de fapt, 2.766 lei. "Cei 9.900 lei reprezinta un salariu, banii pentru cele 28 de zile de concediu si tichete-cadou, venituri dupa primirea carora angajatul nu va mai lua salariu doua luni", a afirmat Decebal Sulea, presedintele Hidrosind. "Nenorocirea e ca noi avem salarii decente si altii nu si asta nu e normal", a completat el. Potrivit acestuia, contractul colectiv de munca este legal, e in acord cu Codul Muncii si este bazat pe contractul la nivel de ramura, aceleasi drepturi fiind primite de toti cei din sectoarele energie, petrol si gaze.

Integral in Jurnalul.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: