Bodu vrea sa calce fara mandat pragul firmelor de apartament
Data publicarii: 18-10-2006
Dar acest lucru e pe cale sa se schimbe, daca va fi adoptat proiectul initiat de ANAF si trimis la Ministerul de Finante, "privind unele masuri in domeniul administrarii fiscale si de prevenire si combatere a evaziunii fiscale". Acest proiect contine mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, Codului de Procedura Fiscala, Codului Comercial si a Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. In articolul care se refera la completarea Legii pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, se precizeaza: "(1) Organele fiscale, Garda Financiara si alte persoane imputernicite de lege au dreptul de a verifica contribuabilii in domeniul de activitate reglementat de prezenta lege. (2) Contribuabilii au obligatia de a permite efectuarea verificarilor si de a pune la dispozitia organelor prevazute la alin. (1) toate documentele contabile, evidentele si oricare alte elemente materiale sau valorice solicitate, in vederea cunoasterii situatiei de fapt."
Definitia contribuabilului este data chiar de Legea 241 din 2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale: "orice persoana fizica ori juridica sau orice alta entitate fara personalitate juridica care datoreaza impozite, taxe, contributii si alte sume bugetului general consolidat". S-ar deduce ca Fiscul isi doreste sa poata calca pragul oricarui cetatean contribuabil, chiar daca acesta nu este decat un simplu salariat.
Sebastian Bodu sustine, insa, ca lucrurile nu vor sta chiar asa: "Vrem sa putem verifica, fara mandat de perchezitie, firmele care au sedii in apartamente care folosesc si ca domicilii pentru unele persoane fizice". Bodu ne-a precizat ca, la nivelul intregii tari, sunt inregistrate peste 400.000 de firme de apartament. Seful ANAF ne-a mai declarat ca a discutat proiectul de modificare a legislatiei din domeniul administrarii fiscale si combaterii evaziunii cu ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si cu consilieri ai acestuia: "Domnul ministru a citit proiectul si s-a declarat de acord cu el. La discutii s-au emis doar unele observatii de ordin tehnic, foarte pertinente de altfel. Nu s-a umblat la principiile proiectului. Noi am efectuat modificarile de rigoare si am retransmis la minister ultima varianta a proiectului, acum doua saptamani".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri