Coface a mentinut ratingul Romaniei in categoria B

Data publicarii: 26-09-2012 | Actualitate

Ratingul de tara masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata inregistrate de companiile dintr-o anumita tara. Ratingul Coface are sapte clase de risc, respectiv "A1", "A2", "A3", "A4", "B", "C" si "D".

Compania de consultanta financiara Coface a mentinut ratingul Romaniei la "B", clasa de risc acordata in ianuarie 2010.

Cehia este tara cel mai bine plasata din Europa Centrala si de Est, cu calificativul "A2”, insa acesta este in scadere. Cehia este urmata de Estonia, Polonia si Slovenia, care sunt in categoria "A3”, iar pe ultimul loc pe plaseaza Serbia, care este in categoria de risc "C”.

Potrivit Coface, Romania va avea anul acesta o crestere economica de 1%, peste cea a Bulgariei, care este estimata la 0,4%.

Estonia va avea cea mai mare crestere economica, de 4,5%. Slovacia va avea o crestere de 2,9%, Polonia si Turcia 2,8%, iar economia Lituaniei este asteptata sa creasca cu 2,5%. De cealalta parte, Ungaria va avea o scadere economica de 1,6%, iar Cehia de 1,3%, potrivit datelor Coface.

Pentru tarile din Europa emergenta, Coface estimeaza un avans al economiei de 1,9%, iar pentru zona euro preconizeaza o decelerare a cresterii economice de 0,5% in acest an.

Potrivit reprezentantilor Coface, una dintre marile probleme din Europa este data de indicatorii datoriei suverane, care se situeaza la niveluri foarte mari in tari precum Grecia (140% din PIB) si Irlanda (116% din PIB).

In cazul Romaniei, indicatorul datoriei suverane este relativ scazut, putin peste media din Europa Centrala si de Est, desi a crescut puternic in ultimii ani, de sa 13% din produsul intern brut (PIB) in 2008, la 35% in prezent.

Sursa: TVRinfo.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: