Cele mai mari salarii pentru juniori

Data publicarii: 27-09-2012 | HR/Cariere

Primul loc de munca este asociat, in mod traditional, cu ore lungi si istovitoare petrecute in spatele calculatorului, responsabilitati marunte si salarii mici. Mitul este doar pe jumatate adevarat si se aplica numai anumitor domenii si meserii. Sunt insa si sectoare din economie in care un angajat fara experienta poate castiga chiar din primul an cat altul dupa cel putin cinci. Cum alegem cele mai "banoase” industrii?

"Solvabilitatea” unei industrii si capacitatea de a-si remunera angajatii nu se masoara decat intr-o mica masura in functie de salariile celor din varful ierarhiei. Salariile managerilor sunt calculate dupa criterii subiective, precum experienta lor, reputatia pe care o au sau etapa de dezvoltare in care se afla compania. Mult mai elocvente sunt, in schimb, datele despre cat castiga cei de la baza piramidei ierarhice, fie ca este vorba despre tineri aflati la inceputul carierei, sau specialisti cu doar cativa ani de experienta. Domeniile in care salariile pentru juniori depasesc cu mult media din economie cer o pregatire cel putin academica, specifica. Altfel spus, cei care vor sa-si asigure viitorul trebuie sa se pregateasca din timp.

PETROL SI GAZE - 700-800 de EURO

Este cel mai bine platit domeniu din economie, dar, paradoxal, companiile intampina dificultati serioase in a gasi angajatii potriviti. Absolventii de liceu si-au pierdut de mult interesul pentru facultatile de profil, care, e drept, nu sunt la fel de "stralucitoare” si de usor de parcurs precum cele care ofera cunostinte generaliste. Cu toate acestea, vorbim despre unul dintre cele mai stabile sectoare ale economiei si de angajatori care, fara exceptie, au o putere financiara uriasa. 

Integral pe InComeMagazine.ro