O noua lege UE ar putea reduce capacitatea de imprumut a Romaniei

Data publicarii: 01-10-2012 | Finante-Banci

 O noua lege a Uniunii Europene (UE), prin care se urmareste reducerea speculatiilor cu instrumente derivate pe datorie, care va intra in vigoare la 1 noiembrie, ar putea afecta capacitatea de a se imprumuta a unor tari emergente, printre care si Romania, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Masura, anuntata in octombrie anul trecut, ar trebui sa puna capat speculatiilor care contribuie la cresterea costurilor de imprumut ale tarilor din zona euro prin tranzactionarea de CDS-uri (credit default swap, indice de asigurare a datoriei impotriva riscului de neplata) de catre investitori care nu detin si obligatiunile aferente. Insa, in mod ironic, consecintele acestei legi vor fi resimtite cu precadere de pietele care nu au aceleasi probleme cu tarile din zona euro, potrivit Wall Street Journal.

Reglementarea trebuie sa fie adoptata de toate statele membre UE, inclusiv de Romania, Polonia, Ungaria, Lituania si Cehia, care au o piata a datoriilor mult mai mica decat tarile din Vest. De exemplu, datoria guvernamentala a Poloniei se ridica la circa 240 de miliarde de dolari, fata de 853de miliarde de dolari in cazul Spaniei, potrivit datelor Bancii Mondiale.

Integral in Ziare.com