Cum ramai fara credit din cauza angajatorului

Data publicarii: 05-10-2012 | Finante-Banci

Daca lucrezi in constructii, comert sau media si esti angajat la o firma cu mai putin de 50 de oameni, ai sanse sa platesti o dobanda si cu 3 puncte mai mare decat un IT-ist care munceste intr-o companie multinationala

Firma cu probleme: dobanda mare sau credit respins

"Inainte, in afara de intarzierile la plata care au fost si raman cele mai importante, contau mai ales veniturile. In ultima vreme, se ia in calcul din ce in ce mai mult situatia angajatorului si, mai ales, domeniul de activitate. E si normal, daca ne uitam la numarul falimentelor si la faptul ca unele segmente ale economiei au fost, practic, puse la pamant de criza", ne spune un specialist dintr-o banca locala. Mai precis, ponderea informatiilor privind angajatorul si domeniul de activitate "urca spre 25%" dupa cum ne-a explicat sursa citata, fata de 15%, cat era in anii de boom. Veniturile solicitantului cantaresc aproximativ 25%, datele personale ale clientului influenteaza scoringul cu 15%, in timp ce comportamentul de plata este cel mai important criteriu, cu o pondere de 35%-40%.

Chiar atunci cand respectivul client se califica pentru a lua suma dorita, situatia firmei este importanta. "In functie de profilul firmei angajatoare, dobanda poate varia cu pana la trei puncte procentuale in cazul unui credit de nevoi personale", ne-a spus  reprezentantul unei banci. De altfel, toti specialistii contactati de Capital ne-au confirmat ca situatia angajatorului influenteaza inclusiv dobanda. 

Integral in Capital.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: