Leul, tinta unui nou atac speculativ

Data publicarii: 10-10-2012 | Finante-Banci

Leul poate fi tinta unui nou atac speculativ.  Dupa puseul de depreciere din vara, moneda nationala a inceput din nou sa piarda teren in fata euro. Potrivit analistilor, BNR a inceput deja sa ia masuri proactive, una dintre acestea fiind reducerea plafonului operatiunilor repo. Mai mult, un alt motiv al deprecierii monedei nationale este strans legat de  perceptia internationala cu privire la stabilitatea economiei romanesti, sustin brokerii.

 Potrivit lui Mihai Nichisoiu, analist piete internationale pentru Tradeville, leul nu este ajutat nici de situatia economica si politica interna, nici de perceptiile investitorilor straini. "Perceptia asupra economiei si situatiei politice locale nu s-a  imbunatatit in mod notabil comparativ cu mijlocul anului. Pe pietele globale, atentia investitorilor se muta gradual dinspre activismul bancilor centrale catre fragilitatea economiilor - un mediu care, de  asemenea, nu ofera sprijin leului”, a declarat Nichisoiu. Totodata, analistul considera ca sansa ca BNR sa intervina asupra cursului, pana la sfarsitul lui 2012, este foarte mare. "Leul ramane vulnerabil la finalul 2012, in orice caz este dificil de imaginat o apreciere impulsiva care sa genereze o coborare a cursului EUR/RON sub 4.40, nivel care a functionat ca un prag informal de toleranta in prima parte a anului. In acelasi timp insa, BNR a semnalizat explicit ca nu va tolera o depreciere impulsiva a leului. La finalul acestui an, interventiile BNR in sprijinul leului, nu doar verbale, ci si efective in FX si in piata monetara, vor fi extrem de probabile”, potrivit analistului.

 Se repeta scenariul de acum cateva luni 

 Pe de alta parte, analistul financiar Ionel Blanculescu considera ca leul este tinta unui atac speculativ, asemenea celui de acum cateva luni, cand cursul de schimb atingea noi maxime in fiecare zi. "Atata timp cat Romania este taramul speculatorilor, mai ales pe zona de curs de schimb, fapt dovedit de masura luata de BNR privind reducerea plafonului la operatiunile repo, leul nu o va duce bine. Daca BNR nu intervenea acum pentru a reduce cantitatea de lei disponibila pe piata, puteam spune ca exista si alti factori pentru fluctuatiile monedei nationale. Dar, tinand cont ca BNR repeta acum ce a facut acum cateva luni, cand leul se afla intr-un trend depreciativ puternic, este clar ca asistam la un atac speculativ. Per total, cred ca, dupa aceste masuri ale Bancii Nationale, cursul euro se va stabiliza la un 4,54-4,55 lei, unde va ramane pana la sfarsitul anului”, ne-a declarat Blanculescu.

Sursa: Puterea.ro