Bancile cauta bani. Se pregateste prima emisiune de obligatiuni ipotecare
Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci
Prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania ar putea aparea in maximum un an, daca nu mai devreme, in contextul in care legislatia existenta din 2006 trebuie schimbata, a declarat, joi, Radu Toia, director general al Directiei Autorizare-Reglementare in cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Analistii se declara sceptici cu privire la succesul unui astfel de demers.
"Aparitia acestor instrumente (obligatiunile ipotecare, n.r.) pe piata de capital este necesara pentru ca investitorii institutionali trebuie sa-si diversifice portofoliul. Piata romaneasca este avida dupa astfel de instrumente de finantare. Cred ca Romania ar putea sa devina noul Luxemburg, cel putin pentru aceste instrumente financiare. Daca acestea vor fi emise in Romania si vor ajunge la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), va insemna un pas mare. Toate societatile care doresc sa emita obligatiuni, sa o faca cu foarte mare incredere, iar piata de capital este mai mult decat doritoare sa primeasca aceste instrumente”, a afirmat Toia.Acesta a precizat ca din septembrie, anul acesta, orice aprobare a unui prospect care vizeaza obligatiuni este scutita de taxe.
Blanculescu: Nu cred ca vor exista cumparatori
Analistul financiar Ionel Blanculescu se declara sceptic cu privire la succesul obligatiunilor ipotecare. In plus, acesta considera ca exista o sansa foarte redusa ca acestea sa fie subiectul unor operatiuni speculative. "Acele obligatiuni ipotecare emise pe sub-prime-ul din America au intrat in zona de speculatii in momentul in care au devenit derivate. Totusi, nu cred ca exista pericolul ca acest lucru sa se intample si la noi, pentru ca piata de derivate din Romania este atat de anemica, incat se exclude aproape in totalitate riscul. Cand ai emis aceste obligatiuni, ele pot sa ramana ca atare, fara sa fie transformate in nimic. Este una dintre multiplele formule de finantare la care poate recurge o companie. Eu, personal, nu cred ca se vor cumpara aceste obligatiuni”, a declarat Blanculescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri