Bancile cauta bani. Se pregateste prima emisiune de obligatiuni ipotecare

Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci

Prima emisiune de obligatiuni ipotecare din Romania ar putea aparea in maximum un an, daca nu mai devreme, in contextul in care legislatia existenta din 2006 trebuie schimbata, a declarat, joi, Radu Toia, director general al Directiei Autorizare-Reglementare in cadrul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Analistii se declara sceptici cu privire la succesul unui astfel de demers.

 "Aparitia acestor instrumente (obligatiunile ipotecare, n.r.) pe piata de capital este necesara pentru ca investitorii institutionali trebuie sa-si diversifice portofoliul. Piata romaneasca este avida dupa astfel de instrumente de finantare. Cred ca Romania ar putea sa devina noul Luxemburg, cel putin pentru aceste instrumente financiare. Daca acestea vor fi emise in Romania si vor ajunge la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), va insemna un pas mare. Toate societatile care doresc sa emita obligatiuni, sa o faca cu foarte mare incredere, iar piata de capital este mai mult decat doritoare sa primeasca aceste instrumente”, a afirmat Toia.Acesta a precizat ca din septembrie, anul acesta, orice aprobare a unui prospect care vizeaza obligatiuni este scutita de taxe.

 Blanculescu: Nu cred ca vor exista cumparatori

 Analistul financiar Ionel Blanculescu se declara sceptic cu privire la succesul obligatiunilor ipotecare. In plus, acesta considera ca exista o sansa foarte redusa ca acestea sa fie subiectul unor operatiuni speculative. "Acele obligatiuni ipotecare emise pe sub-prime-ul din America au intrat in zona de speculatii in momentul in care au devenit derivate. Totusi, nu cred ca exista pericolul ca acest lucru sa se intample si la noi, pentru ca piata de derivate din Romania este atat de anemica, incat se exclude aproape in totalitate riscul. Cand ai emis aceste obligatiuni, ele pot sa ramana ca atare, fara sa fie transformate in nimic. Este una dintre multiplele formule de finantare la care poate recurge o companie. Eu, personal, nu cred ca se vor cumpara aceste obligatiuni”, a declarat Blanculescu.

Integral in Puterea.ro

 

Ultimele stiri pe BankNews.ro: