Bani europeni, sistati pentru 3 programe
Data publicarii: 26-10-2012 | Finante-Banci
Comisia Europeana a anuntat Romania ca a declansat procedura de presuspendare a celei mai mari parti din trei programe cofinantate prin fondurile structurale ale UE
Decizia CE intervine din cauza unor deficiente grave din sistemul de gestionare si control al programelor operationale pentru Transport Regional si Cresterea competitivitatii economice. Comisia a gasit probleme in domeniul achizitiilor publice, al bunei gestiuni financiare, precum si probleme in prevenirea si detectarea fraudei si a conflictelor de interese.
In urma celor trei scrisori de la CE, cate una pentru fiecare program vizat, nu se vor mai face plati pana cand autoritatile romane vor lua masuri pentru remedierea problemelor semnalate de Comisie.
Romania are la dispozitie doua luni pentru a reactiona si apoi pentru a demonstra ca a luat toate masurile necesare pentru corectarea deficientelor si ca sistemele de gestionare si control functioneaza asa cum trebuie. Rezultatul masurilor care vor fi luate de Romania trebuie apoi sa fie confirmat si printr-un raport din partea Autoritatii Nationale de Audit. Doar atunci, Comisia Europeana va relua platile. Comisia Europeana a mai anuntat ca creantele vor fi rambursate imediat ce autoritatile romane iau masurile necesare. Doar pentru transporturi, pentru perioada 2007-2013, Romania are alocate fonduri europene de peste 4,50 miliarde de euro, iar pentru competitivitate peste 2,50 miliarde de euro.
Din pacate, pe langa faptul ca CE a identificat deficiente uneori grave de administrare, nici cu cheltuirea banilor de la UE nu am stat mai bine. De exemplu, din sumele alocate pentru transporturi au fost absorbiti efectiv de Romania doar 295 milioane de euro, pana la sfarsitul lunii trecute, iar pentru competitivitate doar 172 milioane de euro.
Corectiile propuse de CE
Comisia Europeana a mai anuntat ca pe langa presuspendarea celor 3 programe, ca sa protejeze bugetul UE, Bruxelles-ul a propus corectii financiare pentru aceste trei programe si pentru programul "Mediu".
Corectiile ar acoperi intre 10 si 25% din plati. Dar, spune Comisia, acesti bani nu ar trebui pierduti pentru ca, daca Romania accepta corectiile, sumele respective ar putea fi utilizate pentru alte proiecte din cadrul aceluiasi program, evident cu conditia ca aceste proiecte sa fie corect puse in practica.
Comisia explica faptul ca masurile de presuspendare si cele privind corectiile financiare fac parte dintr-o procedura reglementata de protejare a intereselor financiare ale UE si a modalitatilor de utilizare a banilor contribuabililor. Comisia a precizat ca aplica aceleasi norme si standarde pentru toate statele membre.
Masurile CE au venit insotite de o solicitare catre autoritatile romane ca acestea sa ia de urgenta masuri, deoarece, spune CE, "fondurile UE reprezinta principala sursa de investitii in Romania si, prin urmare, un factor esential de crestere, tara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreste sa reia platile cat mai curand posibil".
Ce au de facut de acum inainte autoritatile romane este sa demonstreze ca sistemele de administrare si control in cazul banilor europeni functioneaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri