Ministerul Agriculturii, cel mai mare beneficiar al rectificarii bugetare

Data publicarii: 29-10-2012 | Economie

Ministerul Agriculturii a beneficiat de cea mai mare suma alocata unui domeniu la rectificarea bugetara aprobata de Guvern, obtinand 400 de milioane de lei, a anuntat sambata premierul Victor Ponta.

Ministerul Administratiei si Internelor a primit 151 de milioane de lei - bani destinati platii salariilor, normelor de echipament si cheltuielilor cu carburantii. 

Guvernul a alocat Ministerului Justitiei 45 de milioane de lei, suma necesara, in cea mai mare parte, cheltuielilor cu implementarea Codurilor juridice. 

"Ne-am obligat si sper ca acest lucru sa se reflecte in Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare, desi nu am foarte mari iluzii. M-am obisnuit in ultimii ani ca orice am face, dupa aceea mai apare ceva de facut. Important este sa ne tinem totusi de cuvant: cheltuielile de personal pentru angajarea a 378 de posturi noi in justitiei pentru aplicarea Codurilor, bunurile si serviciile pentru achizitionarea mobilierului pentru noul personal, Administratia Nationala a Penitenciarelor si creditele externe rambursabile pentru proiectul 'Reforma sistemului judiciar'", a detaliat Ponta. 

De asemenea, Guvernul a alocat 30 de milioane de lei Ministerului Culturii si Cultelor, iar bugetului Asigurarilor Sociale de Stat - 70 de milioane - pentru pensiile din MAI. Alte institutii care au beneficiat de realocari sunt Ministerul Sanatatii si Serviciul Roman de Informatii. 

A doua rectificare bugetara pe anul 2012 este fundamentata pe o crestere economica revizuita in scadere la 1%, fata de nivelul de 1,2% luat in calcul la prima rectificare bugetara, in august 2012, in timp ce bugetul initial a fost construit pe o crestere de 1,8 - 2,3%, potrivit proiectului de ordonanta privind rectificarea bugetara, publicat de Ministerul Finantelor Publice. 

Deficitul bugetului general consolidat este mentinut la 13,66 miliarde lei, adica 2,2% din Produsul Intern Brut. 

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in 2012, din cauza crizei din zona euro, conform celor mai recente prognoze revizuite ale BERD. Produsul Intern Brut al Romaniei ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de doar 0,5%, fata de 0,8%, cat estima BERD in iulie.

Ultimele stiri pe BankNews.ro: