FMI: Vreti alt acord, respectati-va angajamentele

Data publicarii: 15-11-2012 | Economie

Fondul Monetar cere Romaniei sa isi respecte angajamentele luate daca vrea un alt acord. Acesta este absolut necesar. Numai sub un nou acord, FMI ne va putea acorda in 2013 reesalonari la plata a ratelor, in conditiile in care statul nu va avea banii necesari.

Incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI), dupa ce prezentul acord va expira in primavara anului viitor, va fi posibila doar daca Guvernul isi va respecta angajamentele luate in cadrul actualului acord, potrivit Presedintiei care a remis ieri un comunicat de presa ulterior intalnirii presedintelui Traian Basescu cu oficiali ai Fondului, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. 

"In cadrul intrevederii, reprezentantii institutiilor financiare internationale au afirmat ca Romania va trebui sa-si indeplineasca angajamentele existente pentru a putea incheia un nou acord, avand in vedere ca, in cadrul actualului program, mai multe reforme structurale nu au fost finalizate conform graficului stabilit", relateaza comunicatul de presa mentionat.

Seful statului a mai avut si joi, 9 noiembrie, o intrevedere la Palatul Cotroceni cu delegatia comuna a FMI, CE si BM, el declarand atunci ca a discutat cu premierul Victor Ponta si cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si s-a optat pentru incheierea unui nou acord cu FMI pentru "inca un an sau doi". "Cred ca acesta este momentul potrivit sa analizam acordul existent si sa privim si la cateva elemente ale viitorului acord. Asa cum am discutat cu premierul si cu guvernatorul BNR, am decis sa avem un nou acord cu FMI pentru inca un an sau doi", declara atunci presedintele Basescu.

De ce este necesar un nou acord?

Argumentul oficialilor romani este ca acordul cu FMI  va fi o umbrela de vreme rea. Daca dobanzile pe pietele financiare vor creste prea mult in urma unor evolutii economice financiare negative in UE, Romania ar putea beneficia de banii ceva mai ieftini de la FMI, spun ei. In plus un acord cu FMI este un certificat de buna purtare.

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: