Fitch a imbunatatit perspectiva pentru ratingul Ungariei la 'stabila'

Data publicarii: 21-12-2012 | International

Agentia de evaluare financiara Fitch a imbunatatit joi perspectiva pentru ratingul Ungariei la 'stabila' de la 'negativa', amintind progresele realizate de tara vecina cu reducerea deficitului bugetar si stabilizarea datoriei guvernamentale, informeaza Reuters.

De asemenea, Fitch a confirmat ratingul 'BB plus' (categoria junk) atribuit Ungariei. 

'Ungaria a demonstrat un angajament puternic pentru a tine deficitul guvernamental general sub 3% din PIB', a anuntat Fitch intr-un comunicat. 

Imediat dupa anuntul Fitch, forintul ungar s-a intarit pana la 285,20 forinti pentru un euro de la 286,30 forinti pentru un euro anterior. 

Guvernul condus de Viktor Orban a introdus un set de noi taxe, in special in sectoarele bancar si telecomunicatiilor, pentru a mentine deficitul bugetar sub 3% din PIB si a evita pierderea accesului la fondurile europene de dezvoltare. Guvernul de la Budapesta estimeaza ca in urmatorii doi ani Ungaria va inregistra un deficit de 2,7% din PIB, in timp ce Fitch prognozeaza ca Ungaria va inregistra un deficit de 2,7% din PIB in 2013 si va reusi sa-l mentina sub 3% din PIB in 2014. 

Fitch pleaca de la premisa ca autoritatile ungare vor mentine disciplina fiscala pe intreaga perioada pana la urmatoarele alegeri parlamentare programate pentru luna aprilie 2014. In consecinta, agentia de evaluare nu se asteapta la o revenire la cheltuielile care au marcat campaniile electorale din 2002 si 2006. 

De asemenea, Fitch considera ca in prezent potentialul de crestere pe termen mediu al economiei ungare este de 1,5%, o performanta economica mult mai slaba putand conduce la o actiune negativa de rating. 

Ungaria beneficiaza de un rating din categoria junk si din partea celorlalte doua mari agentii de rating, Standard & Poor's si Moody's Investor Services, de asemenea cu perspectiva negativa. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: