6 MASURI pe care UE le va lua pentru antreprenori
Data publicarii: 11-01-2013 | Afaceri
Businessurile nou infiintate in statele Uniunii Europene creaza anual patru milioane de locuri de munca, iar IMM-urile reprezinta principalele entitati furnizoare de job-uri. In acest context, oficialii UE vad antreprenoriatul ca o solutie pentru reluarea cresterii economice si pentru reducerea somajului.
Pentru a creste numarul afacerilor nou-infiintate, UE a adoptat, recent, un plan de masuri care isi propun sa sprijine intreprinzatorii, dar si sa modifice cultura antreprenoriala in Europa.
Principalele masuri pentru a creste numarul de afaceri noi fac referire la:
1. Educatia antreprenoriala. Studiile arata ca intre 15% si 20% dintre elevii care participa la un program de simulare a unei microintreprinderi in perioada liceului isi vor deschide mai tarziu propria intreprindere, un procent de trei pana la cinci ori mai ridicat decat media populatiei in general. De asemenea, educatia antreprenoriala universitara poate stimula intreprinderile de inalta tehnologie si cu cresteri puternice prin sustinerea ecosistemelor de afaceri, a parteneriatelor si a aliantelor industriale.
2. Accesul la finantare. Pe langa consolidarea instrumentelor financiare existente, Comisia propune si crearea unei piete europene pentru microfinantare si simplificarea structurilor de impozitare, pentru a le permite IMM-urilor sa obtina fonduri prin investitii private directe, precum mini-obligatiuni sau prin "investitori providentiali”.
3. Asistenta pe timpul fazelor cruciale din ciclul de viata al intreprinderii. Potrivit studiilor citate de UE, aproximativ 50% dintre intreprinderi esueaza in primii cinci ani. In acest context, statele membre ar trebui sa aloce mai multe resurse pentru a ajuta noile intreprinderi sa treaca peste perioada critica.
Un exemplu in acest sens este si formarea in domeniul managementului, indrumarea in domeniul cercetarii si dezvoltarii, precum si crearea de retele cu alti intreprinzatori, cu furnizorii si cu clientii potentiali.
4. Valorificarea noilor posibilitati de afaceri ale erei digitale. IMM-urile cresc de doua pana la trei ori mai repede folosind Internetul. O puternica sustinere pentru intreprinderile recent infiintate, care se bazeaza pe Internet si imbunatatirea competentelor digitale, ajuta atat intreprinzatorii din digital, cat si intreprinderile traditionale.
5. Transferul simplificat al proprietatii asupra intreprinderilor. Potrivit oficialilor UE, in fiecare an, aproximativ 450.000 de firme, cu 2 milioane de angajati, isi schimba proprietarul in Europa, ceea ce duce la pierderea a aproximativ 150.000 de firme si 600.000 de locuri de munca. De aceea, Comisia propune extinderea pietelor pentru intreprinderi si eliminarea barierelor din calea transferurilor transfrontaliere de intreprinderi.
6. O a doua sansa pentru intreprinzatori dupa faliment. Majoritatea falimentelor sunt cauzate de un ciclu de plati intarziate sau altor probleme practice. Statisticile arata ca cei care incearca a doua oara sa lanseze un nou business au mai mult succes. Prin urmare, Comisia Europeana a propus deplasarea accentului de pe lichidare, pe asistarea intreprinderilor in vederea depasirii dificultatilor financiare.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri