Christine Lagarde cere continuarea reformelor pentru a sprijini cresterea economica

Data publicarii: 18-01-2013 | International

Statele lumii trebuie sa avanseze cu reformele si masurile fiscale, in special in SUA si Europa, pentru a reduce incertitudinile privind stagnarea cresterii, a afirmat joi seara directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, avertizand ca economia mondiala de-abia a evitat criza anul trecut, transmite Reuters.

Criza datoriilor din zona euro si 'prapastia fiscala' din SUA ar fi putut stopa cresterea economiei, o evolutie care a fost evitata prin decizii luate in ultimul moment, a apreciat seful FMI, care a cerut SUA sa-si majoreze plafonul de creditare si Europei sa continue consolidarea fiscala. 

'Cu siguranta, a fost evitat colapsul in multe colturi ale lumii', le-a declarat reporterilor Christine Lagarde in prima conferinta de presa din 2013, exprimandu-si ingrijorarea ca autoritatile ar putea slabi ritmul adoptarii reformelor datorita atenuarii presiunilor financiare si a usoarei redresari a economiei. 'Este important sa continuam politicile de reforma pentru a stopa incertitudinile. Inca sunt multe de facut', a explicat oficialul FMI. 

In Europa, sustine Christine Lagarde, au fost realizat anul trecut progrese pentru rezolvarea crizei datoriilor dar trebuie extinse reformele pentru crearea unei uniuni bancare. Increderea a revenit in Grecia, epicentrul crizei datoriilor, dar ar putea dura un an inainte ca FMI sa aprecieze daca Atena adopta masurile de austeritate si reforma l-a care s-a angajat in schimbul pachetului de asistenta financiara, sustine seful FMI. 

Economiile emergente se descurca mai bine, apreciaza Christine Lagarde, care a avertizat autoritatile din aceste state sa analizeze cu atentie efectele negative ale problemelor cu care se confrunta tarile dezvoltate. 

Parlamentarii americani au ajuns in ultimul moment la un acord pentru a evita 'prapastia fiscala', respectiv cele 600 miliarde de dolari in majorari de taxe si reduceri de cheltuieli care ar urma sa intre in vigoare in 2013. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: