BERD si-a revizuit estimarile de crestere economica pentru Romania

Data publicarii: 22-01-2013 | Economie

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a revizuit luni, in scadere, estimarile privind ritmul de crestere economica ce va fi inregistrat de Romania in acest an, la 1,4% fata de o crestere de 1,9% cat estima in luna octombrie a anului trecut, in timp ce pe ansamblu s-a aratat mai optimista cu privire la evolutia economiilor din zona sa de activitate, informeaza un comunicat de presa al BERD.

'Incetinirea din zona euro si o scadere semnificativa a productiei agricole au avut puternice efecte de atenuare asupra cresterii economice a Romaniei in 2012, rezultand un avans economic neglijabil pentru intreg anul, potrivit estimarilor noastre preliminare', se arata in ultimul raport al BERD. 

Potrivit institutiei financiare internationale, in 2012 PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 0,3%, dupa un avans de 2,5% in 2011. 'Totusi, disciplina fiscala a fost, in linii mari, mentinuta, inflatia este in jur de 5% si tara are in continuare o buna acoperire in rezerve. O anumita recuperare a cresterii este posibila in 2013', se arata in raportul BERD. 

In schimb, referindu-se pe ansamblu la zona sa de activitate, BERD considera ca semnele de stabilizare in zona euro au redus riscurile cu care se confrunta Europa emergenta. 'Pentru prima data dupa o lunga perioada de timp, intrevedem posibilitatea unei diminuari a riscurilor carora trebuie sa le faca fata Europa emergenta, mai ales a celor provenite din zona euro', comenteaza Erik Berglof, economistul-sef al BERD. Pentru cele 34 de tari in care activeaza, BERD prevede o crestere economica de 3,1% in anul 2013 dupa o incetinire de 2,6% anul trecut. 

BERD, detinuta de 63 de tari si doua institutii interguvernamentale, sustine dezvoltarea economiilor de piata si a democratiei. De la inceputul operatiunilor in Romania, banca a investit aproximativ 6 miliarde de euro in peste 315 de proiecte in domeniile financiar, corporativ, infrastructura si energie, mobilizand investitii suplimentare de aproape 11 miliarde euro. 

Sursa: AGERPRES

Ultimele stiri pe BankNews.ro: